V Gledališču Celje se pričenjajo 30. Dnevi komedije

Avtor: STA

V Gledališču Celje bodo drevi s satirično dramo Nova rasa Matjaža Zupančiča v izvedbi SNG Drama Ljubljana odprli jubilejne 30. Dneve komedije. V desetih festivalskih dneh se bo na celjskem odru zvrstilo devet najboljših komedijskih uprizoritev preteklih dveh sezon. Zaključek festivala s podelitvijo nagrad bo 26. marca.


Festival bi morala v torek odpreti predstava Bodi gledališče! Branka Završana in v izvedbi celjskih gledališčnikov, a so jo morali zaradi bolezni v ansamblu odpovedati.

Tako bo festival drevi odprla predstava Nova rasa, ki ji bo sledila slovenska glasbena komedija Čudovita, ki je koprodukcija Slovenskega stalnega gledališča Trst in SiTi Teatra BTC, grenko-sladka komedija Paloma, ki je koprodukcija Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), AGRFT in KUD Krik, satirična igra Pojedina pri Trimalhionu v izvedbi SMG in absurdno tragična komedija Pošta v izvedbi Drame SNG Maribor. Na sporedu bodo še francoska črna komedija Škorpijon v izvedbi ljubljanske Drame, komedija Slamnik Mestnega gledališča ljubljanskega ter lepa povest iz stare zgodovine Kozlovska sodba v Višnji Gori v izvedbi Gledališča Celje. Festival bodo sklenili s podelitvijo nagrad in festivalsko poslastico Spet Toš.

Kot je povedala selektorica predstav Tatjana Doma, je letos upoštevala dvoletno komedijsko produkcijo, ker so bili 29. Dnevi komedije najprej prestavljeni, nato pa izvedeni šele poleti lani v okrnjeni obliki. "Morda se sliši 21 predstav za dve leti malo, a je treba upoštevati tudi okoliščine, v katerih so te nastajale, v času omejitev," je pojasnila. Obenem jo veseli, da je bilo izmed 21 prijavljenih komedij kar 13 slovenskih novitet, kar je po oceni dramaturginje, ki že desetič pripravlja festivalski program, rekord Dnevov komedije. V program je tako od devetih predstav uvrstila kar šest krstnih uprizoritev, kar je tudi prvič, ena predstava pa je sodobna dramatizacija slovenske klasike. Kot je še pojasnila, režiserji in režiserke - teh je kar pet - pripadajo mlajši in srednji generaciji. Tatjana Doma upa, da ni to zgolj slučaj, pač pa trend, da se bodo komedij lotevali vedno mlajši ustvarjalci.

Žirijo 30. Dnevov komedije sestavljajo prevajalka Tina Mahkota, dramaturginja in kritičarka Kaja Novosel ter gledališki režiser Peter Petkovšek. Podelili bodo nagrade za žlahtno predstavo ter za žlahtnega režiserja, komedijantko in komedijanta. Prav tako bo občinstvo vsak večer izbralo komedijantko ali komedijanta večera ter glasovalo za najboljšo komedijo festivala.

Nagrade žlahtno komedijsko pero letos letos zaradi prenizke kakovosti besedil ne bodo podelili, se je soglasno odločila strokovna žirija v sestavi predsednica Tina Kosi ter članici Tatjana Doma in Alja Predan. Na bienalni razpis je sicer prispelo 17 del, štiri so izločili zaradi nespoštovanja načela anonimnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gledaliscu-celje-se-pricenjajo-30-dnevi-komedije-1