V APT premiera predstave Skrito v režiji in koreografiji Sanje Nešković Peršin

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo drevi primerno uprizorili predstavo Skrito v režiji in koreografiji Sanje Nešković Peršin. Avtorski projekt z baletnim jedrom in s šestimi nastopajočimi je nastal v koprodukciji s Plesnim teatrom Ljubljana. Izhodišče so občinstvu praviloma neznani vmesni prostori baletnega sveta.


Foto: Barbara Čeferin

Gre tudi za točke, v katerih svet, ki mu vladajo trda struktura in stroga pravila, naleti na človeško naravo. Osredotočili pa so se na drobne stvari in navdih poiskali v vsakdanjih baletnih dogajanjih, odnosih in izkušnjah, je ob predstavitvi letošnjih predstav APT pojasnila Sanja Nešković Peršin. Po navedbah APT je Skrito kolektivni avtorski projekt, v katerem svet trdne strukture in vseobsegajočih pravil naleti na človeško naravo, omejitve telesa in duha ter hkrati na silo, ki baletno plesalko ali plesalca vodi vselej naprej.

Nastopajoči se vračajo v najbolj banalne situacije, ki zaznamujejo vsakdanjik plesalk in plesalcev, jih privedejo do abstrakcije, se s tem od njih oddaljijo in si jih hkrati znova prisvojijo, ter tako presežejo utesnjujoča pravila, ko poskušajo utelesiti baletni svet, ki jih sicer obvladuje. Predstava pa navsezadnje ne naslavlja le baletnega sveta, njegovih pravil in dinamike, temveč izstopajoč iz baleta išče nekaj obče človeškega in kaže na to, da je motivacija za dejanje ali reakcijo zasidrana globlje, in je balet le ena od njenih manifestacij, so še zapisali v APT.

Nastopajoči in soustvarjalci predstave so Polett Kasza, Mateja Železnik in Luka Bokšan. Kot gost bo nastopil španski plesalec Manuel Rodriguez in kot glasbenik Davor Herceg. Ta je skupaj s Sašom Kalanom tudi avtor glasbe. Kostumograf je Uroš Belantič. Scenografija je delo Eme Kobal in Mile Peršin. Pri predstavi sodelujeta še Društvo not ter Muzej in galerije mesta Ljubljane.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-apt-premiera-predstave-skrito-v-reziji-in-koreografiji-sanje-neskovic-persin