Na oder LGL prihajajo nove Mravljice Anje Štefan

Avtor: STA

Na velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo drevi premiera lutkovne predstave Pravljice za mravljice, ki je nastala po zbirki zgodbic Anje Štefan. Štiri črne mravljice so v gledališki priredbi v LGL prvič zaživele leta 2014, tokrat pa se obeta nadaljevanje, ki ga je prav tako kot prejšnjo predstavo režirala Martina Maurič Lazar.


Foto: Jaka Varmuž

Mravljice so, kot so ob predstavi, namenjene otrokom, starejšim od treh let, zapisali v LGL, "v tem času doživele in spoznale že veliko novega, hkrati pa starega in zato še posebej žlahtnega. Da je, na primer, posebno vse, kar pride iz srca. In da je rešitev za vsakogar s preveč idejami zgodnje vstajanje. In da je prijateljstvo pomembnejše od polnih ust. In da je včasih varneje popraviti pesem kot resničnost".

Predstava se naslanja na nove kratke zgodbice, ki so tik pred knjižno izdajo, za novo gledališko popotovanje z naslovom Pravljice za mravljice pa je avtorica napisala še nekaj songov, ki jih je uglasbil Milko Lazar. Avtorici priredbe sta Martina Maurič Lazar in Anja Štefan, dramaturginja je Jera Ivanc, avtor likovne podobe lutk Zvonko Čoh, scenografka in kostumografka Jasna Vastl, lutkovni tehnolog Žiga Lebar.

O novem knjižnem projektu je Anja Štefan, letošnja prejemnica nagrade Prešernovega sklada, je povedala, da so se Črne mravljice začele na podlagi radostnih druženj s tremi prijateljicami, od česar je minilo že več kot 15 let. "A potem so šle svojo pot, vse bolj so postajale način, da skozi pogovor med mravljicami izrazim neko svoje opažanje, mnenje, pomislek, šalo, majhno modrost," je pojasnila. "Že leta jih pišem, med epidemijo sem se z njimi ukvarjala res poglobljeno in nastalo jih je več kot 300. V končni izbor, ki sem ga že oddala, jih je uvrščenih 77. Knjigo ilustrira Tomaž Lavrič in če bo vse po sreči, bo izšla že letos," je dodala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-oder-lgl-prihajajo-nove-mravljice-anje-stefan