Pred začetkom Tedna slovenske drame znani nominiranci za Grumovo nagrado

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj zaključujejo priprave na 52. Teden slovenske drame, ki se bo začel 27. marca. Kot so povedali na novinarski konferenci, so že znani nominiranci za Grumovo nagrado, in sicer se bodo za nagrado s svojimi novimi dramskimi besedili potegovali Jera Ivanc, Aljoša Lovrić Krapež, Katarina Morano in Urša Majcen.


Tričlanska žirija za nagrado Slavka Gruma in za mladega dramatika, ki so jo sestavljali predsednica Vesna Jevnikar, Tomaž Toporišič in Jakob Ribič, je prebrala 38 besedil, od tega 29, prispelih na natečaj za nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, in devet za nagrado za mladega dramatika.

Kot je pojasnila Jevnikarjeva, je bera novih dramskih besedil zelo lepa, drame pa so raznovrstne, tako po stilu kot po tematiki, pri čemer se jih večina vendarle loteva aktualne tematike covida-19. Žirija je ugotovila tudi izjemno kakovost mlade dramatike, kjer se pozna, da se na AGRFT že nekaj let na dramaturškem oddelku resno ukvarjajo s pisanjem dramatike.

Žirante zelo veseli, da se mladi dramatiki lotevajo tem, ki pestijo današnjega človeka in se zelo kritično odzivajo na čas, v katerem živijo. "Čeprav se mogoče govori, da so mladi danes morda malo brezbrižni, vendar se tukaj pokaže, da res niso," je poudarila Jevnikarjeva. Žiranti pa so opazili tudi, da se je slog pisanja zelo spremenil in da avtorji pogosto namenoma kršijo klasično dramsko formo.

Za Grumovo nagrado so nominirali štiri raznolika besedila. To so logocentrična komedija za sedem punc o delcih, revoluciji in gledališču Jere Ivanc, Weltschmertz Aljoše Lovrića Krapeža, Usedline Katarine Morano ter Zgodba o bakrenem kralju Urše Majcen. Eno od nominiranih besedil je že uprizorjeno, eno pa je v fazi priprave, medtem ko do dneva prijave v skladu z novim pravilnikom še nobeno ni bilo objavljeno oziroma uprizorjeno.

Žiranti so ob tem opozorili, da bi se bilo v pravilniku smiselno vrniti nazaj, da bi se za nagrado vendarle lahko znova potegovala tudi objavljena besedila. "Zdi se nam, da je smisel tega natečaja, da se dobi res celovit pregled dramatike v Sloveniji, zaradi pravila, da teksti še ne smejo biti objavljeni, pa gre nekaj stvari mimo, kar se nam zdi škoda," je pojasnila Jevnikarjeva.

Prejemnika Grumove nagrade in nagrade mladega dramatika bodo razglasili na zaključni slovesnosti 52. Tedna slovenske drame, ki bo 8. aprila. Takrat bodo podeljene tudi druge nagrade festivala, na katerem se bo zvrstilo 13 predstav tekmovalnega in spremljevalna programa po izboru selektorju Roka Andresa ter 10 dogodkov dodatnega programa.

Andres je vesel, da bodo, kot kaže, lahko na festivalu uprizorjene vse izbrane predstave. Za tri izmed njih v Kranju sicer niso našli primernih prizorišč, zato bodo uprizorjene v matičnih gledališčih v Mariboru oziroma Ljubljani, nanje pa bo peljal tudi festivalski avtobus. Za dve predstavi, ki zahtevata prav tako poseben prostor izven gledališča, pa so našli ustrezen ambient v Kranju. Tako bo ena predstava na ogled na vrtu gradu Khislstein, ena pa na kranjskih ulicah.

V dodatni program festivala so tokrat kot posebnost uvrstili tudi predstavo, namenjeno mlajšemu občinstvu, in sicer Jurčičevo Kozlovsko sodbo v Višnji Gori v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje ter režiji Luke Marcena. Kot je izpostavil direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak, nastaja ogromno dramatike za mladino in otroke, ki pa je zaradi koncepta festivala ne morejo uvrščati v redni program.

Dodaten program se letos v svojem strokovnem delu osredotoča na premislek o sedanjosti in prihodnosti slovenske dramatike, je povedal Novak in dodal, da so k sodelovanju znova povabili vse ključne gradnike razumevanja slovenske dramatike in gledališča. Potekala bosta strokovni posvet dramatikov in režiserjev o podpori slovenski dramatiki ter okrogla miza o usodah mladih dramatikov z naslovom Infiltracija na sceno.

Pripravili bodo tudi bralne uprizoritve kratkih dramskih del študentov in tradicionalni dan nominirancev. Posvetili se bodo promociji lani izdanih prevodov zbranih dram Ivana Cankarja v angleščino in novim knjižnim izdajam dramatike. Dogajanje pa bosta popestrila dva koncertno-gledališka dogodka, in sicer Piaf, Edith Piaf Vesne Pernarčič ter Senca tvojga psa Branka Završana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pred-zacetkom-tedna-slovenske-drame-znani-nominiranci-za-grumovo-nagrado