Predstava v režiji Tomija Janežiča nominirana za prestižna litovska gledališka priznanja

Avtor: Sigledal

Predstava Striček Vanja A. P. Čehova, ki jo je slovenski režiser Tomi Janežič režiral v Malem državnem gledališču v Vilni, je nominirana za kar sedem Zlatih križev, najvišjih litovskih gledaliških priznanj.


Foto: Zaslonska slika iz youtube posnetka Vilniaus mažasis teatras, DĖDĖ VANIA, 1. jul. 2021

Predstava Striček Vanja Antona Pavloviča Čehova, ki jo je slovenski režiser Tomi Janežič režiral v Malem državnem gledališču v Vilni, je med 120 predstavami edina nominirana za kar sedem Zlatih križev, najvišjih litovskih gledaliških priznanj. Ob režiji (Tomi Janežič) tudi za scenografijo (Branko Hojnik) in kostumografijo (Marina Sremac) ter za štiri igralske nagrade.

Ob koncu leta je bila uprizoritev Striček Vanja s strani več kritikov razglašena za pomemben in vpliven dogodek v litovskem gledališču.

Janežič, lanskoletni nagrajenec Prešernovega sklada, je eden najuspešnejših slovenskih gledaliških režiserjev v tujini, kjer je s svojo ekipo sodelavcev prejel vrsto mednarodnih nagrad in najvišjih nacionalnih priznanj.

Pred nekaj sezonami se je z nagrajenima predstavama Slovenskega mladinskega gledališča še ni naslova in Lutkovnega gledališča Ljubljana Sedem vprašanj o sreči vrnil tudi v slovensko gledališče.

Podelitev nagrad bo na Svetovni dan gledališča, 27. marca 2022. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-v-reziji-tomija-janezica-nominirana-za-prestizna-litovska-gledaliska-priznanja