Zaradi vojne v Ukrajini odstop napovedal glasbeni direktor Bolšoj teatra

Avtor: STA

Glasbeni direktor in šef dirigent Bolšoj teatra Tugan Sohiev je v nedeljo napovedal svoj odstop s položaja v Moskvi in kot glasbeni direktor gledališča Theatre du Capitole v francoskem Toulousu ter dal vedeti, da med vojno v Ukrajini ne želi izbirati strani.


Foto: Pixabay

Ruski dirigent Sohiev je po pisanju dpa zaradi "nevzdržne izbire" med njemu ljubimi ruskimi in francoskimi glasbeniki povedal, da se odpoveduje obema prestižnima službama.

"Ljudje v Evropi me skušajo prisiliti, da se odločim in da enega člana svoje glasbene družine postavim pred drugega," je zapisal v nedeljski izjavi in obžaloval prizadevanja, da bi moral izbrati glasbeno tradicijo.

Mnogi so od njega pričakovali, da bo zavzel stališče "do tega, kar se dogaja prav zdaj", je zapisal, ne da bi izrecno omenil rusko invazijo na Ukrajino. Dodal je, da "trenutni dogodki" "vzbujajo težke občutke".

Kot je še povedal Sohiev, nikoli ni podpiral oboroženih spopadov in je vedno sočustvoval z žrtvami.

Sohiev je od leta 2014 šef dirigent Bolšoj teatra. Leta 2005 je začel kot gostujoči dirigent v Toulousu, leta 2008 je postal glasbeni direktor. Med letoma 2012 in 2016 je bil tudi šef dirigent berlinskega Nemškega simfoničnega orkestra, s katerim je leta 2015 v okviru zlatega abonmaja nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Mednarodno znani ruski izvajalci so sicer vse od začetka ruske invazije pod pritiskom, naj zavzamejo stališče.

Tako je ruski dirigent Valerij Gergijev, ki je v preteklosti izražal podporo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in ruski priključitvi Krima leta 2014, izgubil mesto šefa dirigenta Münchenske filharmonije, potem ko se ni odzval pozivu münchenskega župana, da javno obsodi ruski napad, še piše dpa.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zaradi-vojne-v-ukrajini-odstop-napovedal-glasbeni-direktor-bolsoj-teatra