Newyorška Metropolitanska opera slavno Ano Netrebko zamenjala z Ukrajinko

Avtor: STA

Generalni direktor newyorške Metropolitanske opere (Met) Peter Gelb je sporočil, da so slavno rusko sopranistko Ano Netrebko umaknili s programa nastopov, ker ni izpolnila zahteve, da med vojno v Ukrajini javno odreče svojo podporo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Zamenjala jo bo Ukrajinka Ljudmila Monastirska.


Foto: Pixabay

Gelb je sporočil, da Netrebko ne bo nastopila aprila in maja v Puccinijevi operi Turandot, niti v Verdijevi operi Don Carlos v prihodnji sezoni. "Gre za veliko umetniško izgubo za Met in za opero. Ana je ena največjih pevk v zgodovini Meta, ampak ko Putin pobija nedolžne žrtve v Ukrajini, ne moremo naprej," je sporočil Gelb.

Netrebkovo bo v Turandotu nadomestila ukrajinska sopranistka Ljudmila Monastirska. Zamenjavo za vlogo Elisabeth de Valois v sezoni 2022-2023 bodo naznanili kasneje.

Monastirska je že pela v Turandotu v Narodni operi Ukrajine in v Bolšoju. V Metu je prvič nastopila leta 2012, ko je pela v Verdijevi Aidi, kar je ponovila še leta 2014. Poleg tega je v Metu nastopila še v operah Tosca, Cavalleria Rusticana in Nabucco.

Sicer pa je nastopala še v milanski Scali, britanski Kraljevi operi, Bavarski državni operi, Dunajski operi, Berlinski operi, v Barceloni in drugje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/newyorska-metropolitanska-opera-slavno-ano-netrebko-zamenjala-z-ukrajinko