Na mariborskem lutkovnem odru premierno Srce v temi

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) bodo danes premierno uprizorili predstavo Srce v temi, ki je nastala po motivih življenja avtistke in aktivistke za dobrobit rejnih živali Mary Temple Grandin. Pod režijo se podpisuje Tanja Lužar, igrata Barbara Jamšek in Minca Lorenci.


Foto: Boštjan Lah

Avtorica koncepta in režiserka Tanja Lužar je spisala besedilo za uprizoritev na podlagi zapisov, knjig, pogovorov in predavanj Mary Temple Grandin in tematizira obe njeni ključni temi - avtizem in dobrobit živali.

"Obe igralki igrata Mary Temple Grandin in nista imeli lahkega dela, ker ne gre za tipičen dialog, ampak pravzaprav za notranji dialog. Kot da bi se Mary ves čas pogovarjala sama s seboj," pojasnjuje režiserka. Na odru so poleg Barbare Jamšek in Mince Lorenci le še dva stola, kup peska in 20 figur krav, ki so izdelane s 3D tiskanjem iz naravnih materialov. Pred odrom je napeta prosojna zavesa, na katero se projicira video, katerega avtorica je Lena Kocutar. Avtor glasbe je Marjan Nečak.

Američanka Mary Temple Grandin je po študiju na univerzi razvila in uvedla pomembne izboljšave na področju ravnanja z rejnimi živalmi, hkrati pa je ambasadorka ozaveščanja o avtizmu. "Imela je to posebnost, da je zelo natančno analizirala samo sebe," je pred premiero povedala režiserka. "Ugotovila je, da ima drugačen pogled na stvari in svet okoli sebe, da se z živalmi razume bolje kot z ljudmi. To je začela raziskovati in to vedenje pripeljala do te točke, da je ugotovila, da avtisti vidijo svet na podoben način kot živali," je dodala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-mariborskem-lutkovnem-odru-premierno-srce-v-temi