Uprizoritev Srce v temi po motivih življenja avtistke in aktivistke za živali

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) bodo premierno uprizorili predstavo Srce v temi, ki je nastala po motivih življenja avtistke in aktivistke za dobrobit rejnih živali Mary Temple Grandin. Uprizoritev prepleta njeno analiziranje avtizma in tematiko zakola. Pod režijo se podpisuje Tanja Lužar, igrata Barbara Jamšek in Minca Lorenci.


Foto: Boštjan Lah

Avtorica koncepta in režiserka Tanja Lužar je na novinarski konferenci povedala, da je ob branju spletnega članka o klavnicah zasledila ime Mary Temple Grandin in nato začela raziskovati njeno življenje in delo. Američanka je po študiju na univerzi razvila in uvedla pomembne izboljšave na področju ravnanja z rejnimi živalmi, hkrati pa je ambasadorka ozaveščanja o avtizmu.

"Imela je to posebnost, da je zelo natančno analizirala samo sebe," je povedala režiserka. "Ugotovila je, da ima drugačen pogled na stvari in svet okoli sebe, da se z živalmi razume bolje kot z ljudmi. To je začela raziskovati in to vedenje pripeljala do te točke, da je ugotovila, da avtisti vidijo svet na podoben način kot živali," je dodala.

Besedilo za uprizoritev je spisala na podlagi zapisov, knjig, pogovorov in predavanj Mary Temple Grandin in tematizira obe njeni ključni temi - avtizem in dobrobit živali. "Obe igralki igrata Mary Temple Grandin in nista imeli lahkega dela, ker ne gre za tipičen dialog, ampak pravzaprav za notranji dialog. Kot da bi se Mary ves čas pogovarjala sama s seboj," je pojasnila režiserka.

"Na začetku se nam je zdelo misija nemogoče, ker nihče od nas v resnici ne ve, kako je biti avtist. Natančno razumeti, kaj se njim dogaja, je nemogoče. Lahko pa z opisi, ki jih je ta gospa dajala, na primer da mislijo, v slikah ne v besedah, na nek način to poiščeš pri sebi," je dejala Barbara Jamšek. Minca Lorenci je povedala, da nimajo namena slikati romantičnih podob. "V svetu lajkov je ta Mary dejansko zelo nesimpatična. A ravno v tem času se mi zdi to bistveno, torej da če nekdo pove resnico, mu ni treba biti simpatičen," je dejala.

Na odru so poleg njiju le še dva stola, kup peska in 20 figur krav, ki so izdelane s 3D tiskanjem iz naravnih materialov. Pred odrom je napeta prosojna zavesa, na katero se projicira video, katerega avtorica je Lena Kocutar, ki študira vizualno umetnost v Berlinu. Zunanji sodelavec je tudi avtor glasbe Marjan Nečak, ki je že sodeloval z LGM v pretekli sezoni pri uprizoritvi Mleko in kri.

Ustvarjalci uprizoritve, prvenstveno namenjene starejšim od 15 let, so poudarili, da projekt, čeprav se vsebinsko dotika zakola živali, ne problematizira uživanja mesa. "Tudi Mary Temple Grandin ne promovira vegetarijanstva, veganstva in podobno, ampak pravi, da je človek od nekdaj jedel meso, vendar pa si žival, ki jo gojimo za zakol, zasluži dostojno življenje in humano smrt," je povedala režiserka.

"Predstava se ne postavlja na nobeno stran," je dodala Minca Lorenci. V procesu študija je Tanja Lužar tudi sama obiskala klavnico v mariborskem podjetju Košaki in se tam pogovarjala z mesarji. Ti pogovori so potekali eno leto pred pojavom posnetka spornega ravnanja v klavnici, o katerem so konec lanskega leta poročali mediji. "Presenetil me je ta posnetek, ker jaz nisem dobila takšnega vtisa," je dejala.

Izsledke pogovorov z mesarji bodo objavili, saj menijo, da predstavljajo glas tistih, ki ob takšnih aferah niso slišani. "Ne želimo, da izpade kot kakšna agitacija. A zdi se nam, da smo v svetu črno-belega slikanja, vmes pa ni nič," je povedala direktorica LGM Katarina Klančnik Kocutar. "Sliši se samo najglasnejše," je dodala Barbara Jamšek. "Trenutno je toliko poenostavljanja vseh poklicev, zato se mi zdi, da je neka dolžnost, da človek pogleda malo dlje od tega," je še povedala Minca Lorenci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uprizoritev-srce-v-temi-po-motivih-zivljenja-avtistke-in-aktivistke-za-zivali