V Kulturnici LGL Solcetova Temnica po motivih Andersenove pravljice

Avtor: STA

V Kulturnici LGL na Židovski stezi bo drevi premiera predstave za odrasle Temnica v režiji Matije Solceta, ki je nastala po motivih Andersenovega Stanovitnega kositrnega vojaka. Igra je tridelni predmetno-glasbeni intermedialni kabaret, v katerem ustvarjalci raziskujejo lastnosti objektov iz njihove perspektive.


Foto: Jaka Varmuž

Andersen v svoji domišljiji animira rože, skodelice in kipe tako, da jim pripiše prvinsko lastnost. "Če se roža bohoti, je domišljava. V tem smislu je Andersen izrazito lutkovni, saj njegovi objekti vedno delujejo kot subjekti. Če vojak pade s police, je padel, ker je želel ubežati," je zapisal Solce, ki je tudi avtor adaptacije in glasbe za predstavo.

"Temnica na enak način raziskuje lastnosti objektov iz njihove perspektive. V aktiven odnos z njimi se nato spletajo ritmizirano besedilo, ekspresivni glasbeni pasaži in glasozvočne fraze, ki ustvarjajo razmerje med minimalizmom in kakofonijo in kontraste med atmosfero čajnega obreda in živo animacijo materiala. In tako kot Andersen tudi uprizoritev svojega vojaka-gledalca izpostavlja elementom zemlje, zraka, vode in ognja, ki pa jih umešča v fotografski atelje - temnico," je pojasnil Solce.

V predstavi igrajo Asja Kahrimanović Babnik, Gašper Malnar, Filip Šebšajević k. g. in Miha Arh. Sodelujejo še Tončica Knez k. g., Klemen Kovačič k. g., Tajda Lipicer k. g., Sara Šoukal k. g. in Helena Šukljan k. g..

Dramaturga sta bila Jelena Sitar in Benjamin Zajc, avtorja likovne podobe in scenografa Tomaš Žižka in Nerea Cuesta Garcia, soavtor glasbe Filip Šebšajevič. V uprizoritvi so uporabljeni odlomki iz Andersenovega Stanovitnega koistrnega vojaka, ki je v prevodu Janeza Gradišnika izšel pri založbi Epta (1997).

Predstava je nastala v okviru evropskega projekta Puppets and Design ter v koprodukciji z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Lutkovno gledališče Ljubljana je poleg goriškega CTA, češkega Studia Damuza in Evropskega inštituta oblikovanja iz Španije eden od partnerjev evropskega projekta Puppets and Design. S projektom, ki povezuje lutkovne ustvarjalce z industrijskimi oblikovalci, želijo vsakodnevnim, povsem običajnim predmetom vdihniti dušo in jim znotraj gledališča objekta dati povsem novo pomenskost, predvsem pa umetniški kontekst.

Večkrat nagrajeni lutkar, režiser, igralec in glasbenik Matija Solce je doktoriral na praški akademiji DAMU. V svojih delih tesno povezuje glasbo in gledališče.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kulturnici-lgl-solcetova-temnica-po-motivih-andersenove-pravljice