V Cankarjevem domu odmerjen čas za flamenko

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) se bo drevi s projekcijo dokumentarnega filma o klanu Carmona in njegovem vodji Pepeju Habichueli z naslovom Flamenko klan, Izročilo flamenka režiserja Michaela Meerta začel mednarodni bienalni festival flamenka Bi flamenko. Tretja izdaja festivala bo, kot napovedujejo v CD, "sočna, kot prvi dve, temperamentna kot vedno".


FOTO: Andrej Lamut

"Vse je na dlani: rahločutnost Leonor Leal in njenega izbranega Nokturna, kontrapunkt iz dveh delov, ki v kreaciji Ane Pandur po/rodita tretjega - Party Box, ter senzibilnost giba in glasbe Urške Centa v projektu Sinsonte... Pa seveda udarni, čvrsti, a hkrati nežni ritem enega in edinega Israela Galvana v uprizoritveno-glasbeni ekshibiciji Začarana ljubezen," so zapisali v CD.

Začeli bodo pri romski tradiciji, ki jo ponazarja Pepe Habichuela, vodja razvpitega flamenko klana Carmona, ki se bo drevi predstavil s filmom, koncertom in pogovorom. Na koncertu bosta ob njem še njegov nečak Josemi na kitari in tolkalec Bandolero.

Legenda in eden najpomembnejših prenoviteljev flamenko kitare 20. stoletja Habichuela prepleta družinsko glasbeno izročilo z umetniško senzibilnostjo in vizionarstvom. Na umetniški zemljevid ga je postavila osupljiva nadarjenost, ki je obrodila sadove v sodelovanju z največjimi osebnostmi flamenka in glasbe nasploh. Predhodnikov se Habichuela na festivalu spominja v družbi svojih naslednikov ter pogled usmerja v prihodnost, so zapisali v CD.

Andrej Jaklič, ki bdi nad gledališkim in sodobnoplesnim programom, je na nedavni novinarski konferenci ob predstavitvi spomladanske sezone v CD, izpostavil nastopa domačih ustvarjalk Urške Centa in Ane Pandur ter koncert katalonske pevke flamenka Mayte Martin.

Urška Centa se bo predstavila s projektom Sinsonte, v grlu pozabljena pesem. Sinsonte, ptica štiristotih glasov, je oponašalka, ki oblikuje različne sloje zvoka, da bi posnemala svojo okolico. Sinsonte je alegorija ptičjih vedenj in govoric, ki se zrcalijo v človeški podobi ter skozi gib in zvok iščejo živalskost. Svetloba in tema narave se potapljata v gib in zvok Urške Centa in Janija Modra, ki gledalca popeljeta v distopični svet, prežet s simboliko dvojnega, ki se skriva na vzporednih poteh ptice in človeka, navajajo v CD.

O Party Box Ane Pandur pa so v CD zapisali: "Beli šum - solo za plesalko je prvi del plesnega dogodka v dveh delih, ki vzpostavlja in preizprašuje lastno igralno polje. Po zgradbi se naslanja na strukturo / okostje glasbenega sloga flamenka, vendar ga nenehno presega, spaja stične točke in jih znova razrešuje. Solo opredeljujejo tišina, belina, samota in v njih telo."

Med vrhunci festivala organizatorji omenjajo petkov večer z najboljšo flamenko pevko svoje generacije Mayte Martin. Svoje mojstrstvo na flamenko kitari pa bo na festivalu predstavil tudi Vito Marence s svojo slovensko-špansko zasedbo.

"In ker sta flamenko in jazz najboljši par, se bo festival 1. marca sklenil z jazzflamenkom, ki seže vse tja do Kube in ga bo pričaral špansko-kubanski trio navdihujočega pianista Daniela Garcie Diega," so še zapisali in ob tem spomnili še na festivalske odprte, brezplačne delavnice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjevem-domu-odmerjen-cas-za-flamenko