V LGL drevi premiera otroške detektivke Skrivno društvo KRVZ

Avtor: STA

Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bodo zvečer ob 18. uri premierno uprizorili predstavo Skrivno društvo KRVZ, ki je nastala po predlogi istoimenskega nagrajenega mladinskega romana Simone Semenič. Roman je dramatizirala avtorica sama, uprizoritev, namenjeno otrokom, starejšim od šest let, pa je režiral Mare Bulc.


Foto: Arhiv LGL

Zgodba se začne nekega večera, ko se Črt odpravlja spat. Zagleda skrivnostno senco in zdi se mu, da vidi zmaja. Ne moti se. Istega večera dvojčka Kaj in Iza najdeta skrivnostni zemljevid, ki ga pokažeta Vidu, Črtovemu najboljšemu prijatelju. In kot bi trenil se štirje enajstletniki znajdejo sredi napete pustolovščine. Detektivsko odkrivanje skrivnosti zemljevida glavne junake popelje v svet zmajev in skrivnostne rastline, ki zmajem omogoča dolgotrajno življenje. Spopasti se morajo z zapletenimi ugankami in različnimi nepridipravi, ki zgodbo še bolj zapletajo, so vsebino predstave povzeli v LGL.

Uprizoritev Skrivno društvo KRVZ duhovito in večplastno prepleta domišljijsko in realno, meša raznovrstne jezikovne nivoje in dogajalne svetove. Igriva režija s koreografskimi domislicami koreografa Sebastjana Stariča na široko odpira prostore neskončni gledalčevi domišljiji, ki s pomočjo iskrive pripovedovalke in raznovrstno igralsko zasedbo, napeto večplastno dogajanje povezuje v filmsko kadrirano pripoved, polno ustvarjalnih domislic, ki se lahko zgodijo le na gledališkem odru, so zapisali v gledališču.

Vizualno atmosfero pustolovske detektivke soustvarjajo razgibana scenografija Damirja Leventića, pravljični kostumi Sanje Grcić in svetlobna čarobnost Andreja Hajdinjaka. Skozi napeto zgodbo sočutja, prijateljstva, iskrenosti, poguma, medgeneracijskega sodelovanja gledalca spremlja glasba Polone Janežič, ki jo v živo dopolnjuje violinska spremljava Jelene Ždrale.

V predstavi igrajo Matej Zemljič k. g., Filip Mramor k. g. v alternaciji s Klemenom Kovačičem k. g., Gaja Filač k. g., Martin Mlakar k. g., Ajda Toman, Primož Ekart k. g., Alenka Tetičkovič, Jernej Kuntner, Nina Ivanič, Jure Lajovic, Lovro Finžgar, Jan Bučar, Rok Kunaver in Jelena Ždrale k. g.

Uprizoritev je nastala po istoimenskem mladinskem romanu Simone Semenič, za katerega je leta 2020 prejela modro ptico, lani pa priznanje zlata hruška ter nominacijo za Levstikovo nagrado za izvirno leposlovje za otroke in mladino.

Mare Bulc, ki pogosto ustvarja predstave za otroke in mlade, je v LGL med drugim režiral uspešnico Tajno društvo PGC.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-drevi-premiera-otroske-detektivke-skrivno-drustvo-krvz