Na Arsu premiera radijske igre Razglednice Simone Hamer v režiji Primoža Ekarta

Avtor: STA

Na programu Ars bo ob 22.05 premiera radijske igre Razglednice dramatičarke Simone Hamer v režiji Primoža Ekarta. Drama pripoveduje zgodbo Tinke, slehernice, ki na potovanjih s fotografijo opisuje svet, s tem pa kritizira današnjo nevrotično in patriarhalno družbo, so sporočili z RTV Slovenija.


Foto: Tamino Petelinšek/STA

Besedilo je aprila 2017 premierno uprizorila ljubljanska Drama na malem odru v režiji Ajde Valcl s Polono Juh v glavni vlogi, avtorica pa je zanj leta 2018 prejela tudi Grumovo nagrado za najboljše dramsko besedilo tistega leta.

Navdih za dramo je črpala iz popotniških izkušenj različnih žensk. Besedilo je že samo po sebi pot - v različne kraje, prostore, razmerja, srečevanja in k različnim ljudem. Kritiko zdajšnje nevrotične družbe, ujete v vsakdanjo mehansko rutino, vzpostavi prav s fotografiranjem njenega nasprotja v živopisnosti barv, glasov, pokrajin, ki spreminjajo in razširjajo pogled ter bogatijo zaznavo sveta in ljudi v njem. Vzpostavljajo se nasprotja dojemanj in ravnanj in ženski pogled s patriarhalno zaznamovano zgodovino, ki razgalja in s tem ruši patriarhalni, hierarhično oblikovani družbeni vzorec, so zapisali v sporočilu za javnost.

Simona Hamer je ob premieri za RTV povedala: "Razglednice ali strah je od znotraj votel, od zunaj ga pa nič ni, so besedilo o prestopanju mej - tako fizičnih kot tistih v glavah, so hvalnica raznovrstnosti in (zgodovinski) opomnik pred enoumjem in pogoltnostjo."

Igra je radijski prvenec režiserja in igralca Primoža Ekarta. "Ko sem prebral Razglednice, je bilo več stvari, ki so me pritegnile. Med njimi je gotovo dramska pisava. Več pripovednih linij, ki se prepletajo okrog ene, pravzaprav dveh tematik: potovanj, osvajanj neznanih prostorov, kultur, dežel in tema fotografije ter strast do fotografiranja kot umetniškega izražanja," je za RTV povedal ob premieri in dodal, da je bil poseben izziv tudi, kako povedati zgodbo znotraj radijskega medija.

Osrednji lik v radijski igri interpretira Barbara Cerar, nastopata pa še Primož Pirnat in Gregor Gruden.

Poslušalci programa Ars bodo v torek ob 14.05 v oddaji Oder lahko prisluhnili tudi pogovoru z ustvarjalci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-arsu-premiera-radijske-igre-razglednice-simone-hamer-v-reziji-primoza-ekarta