V MGL regionalni gledališki festival Ruta z osmimi uprizoritvami

Avtor: STA

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) se bo danes začel regionalni gledališki festival Ruta, nastal iz sodelovanja šestih gledališč z območja nekdanje Jugoslavije. Do 14. februarja bo ponudil osem uprizoritev, odprla pa ga bo krstna izvedba nove hišne predstave Usedline avtorice in dramaturginje Katarine Morano ter režiserja Žige Divjaka.


Foto: Peter Giodani

Dvojico mladih ustvarjalcev - filmsko režiserko, scenaristko in dramatičarko Katarino Morano ter gledališkega režiserja Žigo Divjaka, ki v svojih uprizoritvah in avtorskih projektih z izrazitim čutom za socialne in človeške krivice preizprašujeta ustroj današnje družbe in vlogo posameznika v njej, so v MGL povabili k ponovnemu sodelovanju po uspešni predstavi Sedem dni.

V drami Usedline Katarina Morano raziskuje tisto, kar ostane za nami, ko nas več ni. Nekaj gre v škatle, kaj pa naj s tistim, česar se ne da nikamor pospraviti, s tistim, kar nam je bilo zapuščeno, na nas preloženo, s tistim, kar bomo ti, ki ostajamo, nosili s seboj? Kaj ostane, ko ob koncu življenja, ki je bilo usmerjeno zgolj v prihodnost, te prihodnosti zmanjka, so vprašanja, ki jih zastavlja.

V predstavi nastopajo Mirjam Korbar, Jana Zupančič, Matej Puc, Mojca Funkl, Lotos Vincenc Šparovec, Iztok Drabik Jug in Lara Wolf.

S krstno uprizoritvijo drame se bo v MGL začel regionalni gledališki festival Ruta. Nastal je iz dogovora direktorjev šestih gledališč z območja nekdanje Jugoslavije o poslovnem sodelovanju, ki so ga podpisali oktobra 2019 v Beogradu in oblikovali območno zvezo gledališč. Poleg MGL so v njej še Beograjsko dramsko gledališče, Dramski teater Skopje, Komorni teater 55 iz Sarajeva, Mestno gledališče Podgorica iz Črne gore in Gledališče Ulysses iz Zagreba.

Zveza si želi institucionalizirati sodelovanje med gledališči, uresničiti velike koprodukcije in občinstvu omogočiti ogled največjih gledaliških dosežkov iz regije. Eden od ciljev festivala Ruta sta tudi dolgoročno sodelovanje in vsakoletna realizacija predstav v vseh mestih.

Prvi festival so načrtovali aprila 2020 v Ljubljani, a ga je preprečila epidemija koronavirusa. Tako se je vseh šest gledališč decembra lani prvič zbralo v Beogradu, kjer je MGL nastopilo s predstavo Sedem dni.

V Ljubljani bo poleg Usedlin mogoče videti še uprizoritve Somrak bogov Ivorja Martinića iz Beograda, Se spomniš Dolly Bell Abdulaha Sidrana iz Sarajeva, Don Kihot Vedrane Božinović in Slasti slave Petra Quilterja iz Podgorice, Moj mož Rumene Bužarovske iz Skopja, Nosorogi Eugenea Ionesca iz Zagreba ter še eno predstavo MGL Vse to sem videla, ko sem letela mimo Eve Jagodic in Matica Lukšiča.

Predstave bodo opremljene z nadnapisi v slovenščini, po koncu pa bodo sledili pogovori z ustvarjalci, so napovedali v MGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-regionalni-gledaliski-festival-ruta-z-osmimi-uprizoritvami