Pred kulturnim praznikom številne prireditve tudi v zamejstvu

Avtor: STA

Tudi pred letošnjim kulturnim praznikom bodo rojaki v zamejstvu pripravili številne prireditve. Že danes dopoldne bosta Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava pripravila proslavo, ki se je bo udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.


Foto: Pixabay

Ministrica se bo v nedeljo udeležila tudi skupne proslave obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Sveta slovenskih organizacij (SSO). Proslava bo potekala v goriškem občinskem gledališču Verdi, so sporočili z urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Na vladnem uradu sicer opozarjajo, da zaradi trenutnih epidemioloških razmer obstaja tudi možnost, da katera od napovedanih prireditev ne bo izvedena.

Glede na trenutne napovedi pa bo najbolj pestro dogajanje v Italiji. V ponedeljek bodo v Trstu v Gledališču Hangar Teatri organizirali dogodek Ta ne/znana slovenska kultura, ki ga prirejata Zveza slovenskih kulturnih društev in Teatro degli Sterpi Aps. Na sam praznik bodo v Trstu razglasili nagrajence jubilejnega, 50. literarnega natečaja Mladika. Dogodek pripravljajo Založba Mladika, Društvo slovenskih izobražencev in Slovenska prosveta.

Nekaj dogodkov bo tudi v manjših krajih. Tako društvo France Prešeren v Boljuncu pri Trstu naslednjo soboto pripravlja Dan slovenske kulture, ki bo vključeval tudi razstavo fotografij Boljunec nekoč. Že drevi pa bodo v Benečiji, točneje v Špetru Slovenov odprli razstavo Marka Vogriča z naslovom Naša žarišča. Sledil bo koncert Mitje Tulla na harmoniki in zbora Fajnbanda. Dogodka prirejata Beneška galerija in Inštitut za slovensko kulturo.

Osrednja prireditev na avstrijskem Koroškem bo na dan praznika pod naslovom Zakaj bi jaz ne pela. Proslava, ki jo skupaj organizirajo Generalni konzulat RS v Celovcu, Slovenska prosvetna zveza, Krščanska kulturna zveza in Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, bo obenem obeležila tudi 120. obletnico rojstva in 25. obletnico smrti pesnice Milke Hartman. Prireditev bo mogoče spremljati tudi preko spleta na naslovu Kina v karanteni: kvk.slo.at.

Na kulturni praznik prireditev načrtujejo tudi v Slovenskem društvu Istra iz Pulja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pred-kulturnim-praznikom-stevilne-prireditve-tudi-v-zamejstvu