SMG v Beogradu z Gejmom in Nasprotjem stvari

Avtor: STA

Beograd, 29. januarja - Slovensko mladinsko gledališče (SMG) te dni z dvema predstavama gostuje v Beogradu. Beograjskemu občinstvu v Bitef teatru se bodo drevi predstavili z igro Nasprotje stvari v režiji Borisa Nikitina, v nedeljo pa bo v dvorani Dorćol Platza na ogled še Gejm, avtorski projekt Žige Divjaka, ki je nastal v koprodukciji z Masko.


Slovensko mladinsko gledališče / Foto: Tamino Petelinšek, STA

Predstava švicarskega režiserja Borisa Nikitina raziskuje meje med resničnostjo in fikcijo, dokumentom in njegovim ponaredkom, med levimi in desnimi politikami ter med ranljivostjo in minljivostjo.

Igra Nasprotje stvari je v Srbiji že gostovala - leta 2018 na mednarodnem festivalu sodobnega gledališča Desire Central Station v Subotici. Predstava je doslej gostovala še na Češkem in v Avstriji, so spomnili v SMG.

Projekt Gejm preizprašuje vlogo in odgovornost Slovenije in njene mejne politike za življenje in usodo ljudi, ki so prepešačili pol sveta, da bi pobegnili pred vojnami, preganjanjem, nasiljem in uničujočo revščino. Uprizoritev je lani prejela kar sedem nagrad na Borštnikovem srečanju, in sicer za najboljšo uprizoritev in režijo, nagrado za igro in za mlado igralko, nagrade za dramaturgijo, scenografijo ter glasbo in oblikovanje zvoka. Z Gejmom je SMG doslej gostovalo na Hrvaškem, v Zagrebu in na Reki, v Bosni in Hercegovini in Italiji, so še sporočili iz gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/smg-v-beogradu-z-gejmom-in-nasprotjem-stvari