Mandić v novem projektu MandićCirkus kot gladiator sodobnega časa

Avtor: STA

V ljubljanski Drami bodo v koprodukciji z Via Negativo na oder postavili nov projekt Bojana Jablanovca in Marka Mandića MandićCirkus. Performans, ki je nadaljevanje projekta MandićStroj, prinaša reference na 91 vlog, ki jih je Mandić odigral od leta 1996 do lani. Po besedah režiserja Jablanovca se Mandić predstavlja kot gladiator sodobnega časa.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana, Via Negativa

Kot je na novinarski konferenci uvodoma spomnila ravnateljica ljubljanske Drame Vesna Jurca Tadel, so v gledališču k prejšnjemu projektu pristopili naknadno, tako da je bil MandićStroj na odrskih deskah Drame na ogled 76, tokrat pa so veseli, da so koproducent predstave.

Jablanovec, ki se z Mandićem podpisuje kot režiser in avtor koncepta, je povedal, da z novim projektom praznujejo več obletnic. Kot prvo je omenil 20-letnico delovanja Via Negative, pod okriljem katere je pred 20 leti nastala predstava z Mandićem Izhodiščna točka jeza, kar obenem pomeni 20 let sodelovanja med Jablanovcem in Mandićem. Poleg desetletnice od MadničStroja pa oba praznujeta tudi 25 le delovanja v gledališču, je poudaril Jablanovec.

Tokratni performans Jablanovec razume kot refleksijo gledališča oziroma njegov razvoj skozi leta. "Kaj se je zgodilo z gledališčem - cirkus," je bil slikovit. Po njegovih besedah je del gledališča postal spektakel, zato Mandića vidi kot sodobnega gladiatorja, ki se zaletava v steno gledališke arene.

Za gledališki list je Jablanovec zapisal: "Mandić v Cirkusu brez zadržkov obračunava z igralcem in performerjem, z umetnikom in samoljubnežem, z ekshibicionistom in voajerjem, z božanskim in banalnim, s patologijo ambicije in bedo uspeha ... Pri tem je enako neprizanesljiv do sebe kot do gledalca - oba vzpostavljata in omogočata faustovski gledališki konsenz, ki se v svojem bistvu prav nič ne razlikuje od ideološkega aparata države. Nasprotno: tako država kot gledališče - pa naj kritizira ali afirmira - sta medija za proizvodnjo ideološke fikcije."

Mandić je po kratkem uprizorjenem prizoru povedal, da pri predstavi, ki je zelo fizična, tokrat pomembno vlogo odigrata tudi glasba in videoprojekcija. Sicer pa se je strinjal z Jablanovcem, da uprizarja nekakšen gledališki stroj. V poldrugi uri se kronološko zvrsti vseh 91 vlog, ki jih je odigral, pri čemer je kakšna nakazana, spet druga pa povzeta le z mislijo ali besedo.

Scenograf predstave je Matej Stupica, avtor glasbe Samo Kutin, oblikovalec zvoka Eduardo Raon, avtorji videa Matej Stupica, Stella Ivšek in Jure Lavrin.

Premiera bo 2. februarja na Velikem odru ljubljanske Drame.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mandic-v-novem-projektu-mandiccirkus-kot-gladiator-sodobnega-casa