V ljubljanski Operi Donizettijev Ljubezenski napoj

Avtor: STA

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo ob 19.30 premierno uprizorili komično opero Ljubezenski napoj Gaetana Donizettija. Delo železnega repertoarja je postavil hrvaški gledališki režiser Krešimir Dolenčić, pevce in orkester pa bo vodil gostujoči dirigent Simon Krečič.


Foto: Darja Štravs Tisu

Kot so sporočili iz operne hiše, se je Dolenčić pri Ljubezenskem napoju vrnil v Ljubljano po režiji Seviljskega brivca iz leta 2014. Postavil jo je na sceni Andreja Stražišarja in ob kostumih Alana Hranitelja. Z "živostjo, paleto vseh mogočih barv in odtenkov je izkušeni Dolenčić želel dati ljudem veselja, radosti, ki je v teh časih še kako potrebna", so zapisali.

Gledalce bosta v zgodbo popeljala velika slaščičarna na odru in svet, narejen iz sladic. "Ta prispodoba nas vrne v otroštvo ali k drugi prijetni izkušnji in v povezavi z idejo, ki sem jo našel v Donizettijevem glasbenem delu, si to lahko privoščimo. Mislim, da je tudi skladatelj imel v mislih nekaj takega. To je opera za občinstvo," je povedal režiser.

Zgodba Ljubezenskega napoja sledi revnemu podeželanu Nemorinu, ki je zaljubljen v premožno posestnico Adino. Ljubezenska pripoved o viteški romanci Tristana in Izolde Nemorinu vzbudi prepričanje, da mu ljubezenski napoj lahko pomaga osvojiti Adinino srce. Tako se obrne na potujočega mazača Dulcamaro. Zviti šarlatan mu v zameno za vse Nemorinove prihranke obljubi čarobni zvarek, ki je v resnici le navadno rdeče vino.

Donizetti (1797-1848) je bil mojster obdobja belkanta in italijanske romantične opere. Močno je vplival na razvoj operne umetnosti v obdobju, ko sta blestela Gioachino Rossini in Giuseppe Verdi. Ustvaril je več deset oper v italijanskem in francoskem jeziku, med katerimi sta znani tudi Lucija Lammermoorska in Don Pasquale, ter številna instrumentalna in vokalna dela.

Libreto za dvodejanko Ljubezenski napoj je napisal Felice Romani, hišni libretist milanske Scale, ki je besedilo priredil po francoskem izvirniku Eugena Scriba k Auberovi operi Napoj.

Na premieri bodo nastopili gostujoči sopranistki Nina Dominko in Štefica Stipančević ter stalni solisti Dejan Maksimilijan Vrbančič, Ivan Andres Arnšek in Saša Čano. Dramaturginja je bila Tatjana Ažman, koreografinja Claudia Sovre, svetlobo je oblikoval Andrej Hajdinjak.

Premieri bo do 29. januarja sledilo sedem ponovitev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-operi-donizettijev-ljubezenski-napoj