Lanski obisk v mariborskih kulturnih ustanovah glede na razmere zadovoljiv

Avtor: STA

V mariborskih kulturnih ustanovah so z lanskim obiskom glede na razmere, ki so vladale v državi zaradi epidemije covida-19, večinoma zadovoljni. Ponekod so našteli celo več obiskovalcev kot v letu 2019. Obiskovalci so se sprijaznili z ukrepi, ki jih morajo ob obisku upoštevati, kljub temu pa vsi upajo na čimprejšnjo normalizacijo razmer.


Foto: Pixabay

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor so po besedah direktorice Aleksandre Berberih Slana lani presegli obisk v letu 2019, predvsem na račun organiziranih skupin. "Šole in vrtci so očitno komaj čakali, da se lahko ponovno poslužujejo naših programov, kar nas veseli. Priznam, da smo prijetno presenečeni, da si je muzej tako hitro opomogel in da so se obiskovalci tako hitro vrnili. Zaradi tega z optimizmom zremo v prihodnost," je povedala.

Nekoliko manjši kot prejšnje leto je bil le obisk posameznih obiskovalcev. Tudi ob posebnih priložnostih, kot sta Ta veseli dan kulture in kulturni praznik, jih niso uspeli privabiti več. V muzeju predvidevajo, da je to posledica ukrepov, ki jih je ob obisku treba izpolnjevati.

"Tisti, ki prihajajo v muzej, so navajeni teh ukrepov in z obiskovalci nismo imeli nobenih težav. Vendar pa, kot rečeno, s PCT ukrepi vseeno izgubljamo obiskovalce. V tem času smo imeli tudi nekaj inšpekcijskih pregledov in z veseljem lahko poročam, da smo izpolnjevali vse zahteve," je še povedala direktorica.

Spletni dogodki medtem izgubljajo pozornost. "Na Skupnosti muzejev Slovenije so me kolegi opozorili, da opažajo upadanje zanimanja za spletne dogodke, odkar so muzeji odprti in vsebine dostopne. Zdi se, da so se ljudje nasitili spletnih vsebin in si želijo stika z muzeji in galerijami," je povedala Aleksandra Berberih Slana, sicer predsednica omenjenega združenja.

"V letošnjem letu upamo, da se bo trend naraščanja obiska nadaljeval, za individualne starejše obiskovalce pa pripravljamo nove vsebine, za katere upamo, da jih bodo ponovno pritegnile v muzej," je dodala.

Optimistični ostajajo tudi v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor. "Obisk SNG Maribor je bil v letu 2021 manjši kot pred epidemijo koronavirusa, glede na razmere pa ga vseeno ocenjujemo kot zelo visokega, saj je bilo povpraševanje večinoma večje od ponudbe. Iz varnostnih razlogov je bila omejena kapaciteta dvoran in večina uprizoritev razprodanih," je povedal predstavnik za odnose z javnostmi Alan Kavčič.

Lastni prihodki gledališča so se v minulem letu zmanjšali, hkrati jih je bilo izredno težko načrtovati. Za izveden program so se večinoma prepolovili. S spletnimi dogodki niso mogli nadomestiti izpada. "Spletni dogodki so vzbudili zanimanje v prvi fazi epidemije, ljubiteljice in ljubitelji gledališča pa jih v resnici nikoli niso vzeli za enakovreden nadomestek. V gledališču smo prepričani, da je čar uprizoritev in koncertov prav v neposrednosti interakcij med občinstvom in nastopajočimi, ki se v vsaki uprizoritvi zgodi nekoliko drugače," je še povedal Kavčič.

Tudi v Narodnem domu Maribor so bili z obiskom njihovih prireditev glede na razmere, ki so vladale na področju organiziranja dogodkov, zelo zadovoljni. "Obiskovalci so se navadili, saj že drugo leto organiziramo dogodke pod zahtevanimi pogoji, tako da pri obisku naših prireditev nimamo problemov. Obiskovalci vedo, da če želijo na naše prireditve, morajo izpolnjevati zahtevane pogoje. Na te jih opozarjamo v vseh obveščanjih in tudi pri nakupu vstopnic," je povedal vodja odnosov z javnostmi Boris Črnič.

Pri njih je bil obisk spletnih dogodkov daleč nad pričakovanji, saj si je 30 dogodkov ogledalo okoli 250.000 spletnih obiskovalcev. "V novem letu si želimo čimprejšnjo normalizacijo situacije in da bi lahko organizirali prireditve brez omejitev," je dodal.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lanski-obisk-v-mariborskih-kulturnih-ustanovah-glede-na-razmere-zadovoljiv