Glej in Maska po zavrnjeni odločbi brez jedra financiranja za delovanje

Avtor: STA

Gledališče Glej in Zavod Maska sta se ob zavrnjeni odločbi ministrstva za kulturo na programskem razpisu za prihodnja štiri leta soočila z izpadom največjega financerja. Na razpisu sta se potegovala za 135.000 evrov na letni ravni, zaradi izpada sredstev pa so, kot pravijo, ogroženi njihovi programi, ki jih bo brez pomoči težko izpeljati.


Foto: Pixabay

Kot je pojasnila Tjaša Pureber iz Gleja, so bili prek tega mehanizma financirani od začetka obstoja programskega financiranja pred skoraj 20 leti. Odločba jih je zato "šokirala, saj je ministrstvo z njo sredstva odvzelo enemu redkih uprizoritvenih prostorov, ki jih neodvisna scena krvavo potrebuje, hkrati pa gre za najstarejše neodvisno gledališče v Sloveniji, ki s fokusom na mlade skozi 50 let obstoja predstavlja odskočno desko za vsa največje gledališka imena v zgodovini Slovenije".

Kandidirali so za 135.000 evrov letno za naslednja štiri leta, kar za Glej predstavlja slabo polovico celotnih sredstev. Po njihovem mnenju je ta znesek za državo izjemno majhen, sami pa so za to vsoto letno izvedli do štiri premiere, izpeljali celoten program kulturno-umetnostne vzgoje, vzdrževali stavbo in pomožni oder, izdali dva gledališka lista, izvedli na desetine ponovitev, imeli gostovanja po Evropi in Sloveniji, izpeljali tri festivale, od tega enega mednarodnega, ter sodelovali z več kot sto sodelavci in sodelavkami.

Za enak znesek, kar je najvišja možna vsota na letni ravni, so kandidirali tudi v Zavodu Maska. Kot je povedala direktorica Alja Lobnik, so se z izpadom soočili že pri prejšnjem razpisu, zaradi česar so se skupaj s še tremi organizacijami, Emanatom, Nomad Dance Academy in Zavodom Delak, odločili za tožbo. Ustavno sodišče je takrat vloge dalo v ponovno odločanje komisiji, Emanat in Maska pa sta nato leta 2019 dobila programsko financiranje najprej za dve leti nazaj in nato še za leti 2020 in 2021.

Sredstva na programskem razpisu po njenih besedah predstavljajo glavni vir financiranja, ki nosi njihov program in jim predstavlja varnost za štiri leta. Imajo sicer še druge vire, kljub temu pa so sedaj soočeni z vprašanjem, kako bodo izpeljali načrtovani program.

"Nameravali smo ohraniti neko avtorsko kontinuiteto, še naprej bi sodelovali z našimi najbolj prepoznavnimi imeni," je povedala Alja Lobnik. Na razpis so med drugim prijavili avtorski opus Žige Divjaka, ki bi obsegal celovečerno predstavo Krize v koprodukciji s Slovenskim mladinskim gledališčem in festivalom Štajerska jesen (steirischer herbst) ter celoletno preizkušanje različnih formatov, od lecture performansov do intervencij v javni prostor. V letu 2023 pa bi Maska obeleževala 30 let delovanja.

V obeh organizacijah odvzem sredstev razumejo kot strategijo dolgoletnega krčenja prostora za razvoj profesionalnih nevladnih organizacij. Organizacije sicer rezultate o (ne)izbiri na razpisu še prejemajo, v službi za odnose z javnostmi na ministrstvu pa še vedno napovedujejo pojasnila o tem, zakaj so določene izpadle. Poleg Gleja in Maske, v katerih razmišljajo o tožbi, so bili zavrnjeni tudi Delak center, Zavod Emanat, Mesto žensk in Nomad Dance Academy Slovenija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/glej-in-maska-po-zavrnjeni-odlocbi-brez-jedra-financiranja-za-delovanje