V Gleju ostali brez sredstev ministrstva za kulturo

Avtor: SiGledal

Ministrstvo za kulturo Gledališču Glej na štiriletnem programskem razpisu ni odobrilo sredstev in tako med drugim pod vprašaj postavilo obstoj enega redkih uprizoritvenih prostorov za sodobno avtorsko gledališče v Sloveniji.


Komisija na Ministrstvu za kulturo Gledališču Glej ni namenila dovolj točk, ki bi omogočile preboj med financirane organizacije. Kljub temu so v gledališču zapisali, da čestitajo tistim, ki so financiranje prejeli, prav tako pa se zavedajo, da svoj položaj delijo s številnimi visoko kakovostnimi prijavitelji. Odvzem sredstev jih je prizadel še bolj zaradi oteženih pogojev dela v zadnjih dveh letih.

V Gleju so imeli pripravljen program za prihajajoča štiri leta in naprej. V njem so sodelovali in še sodelujejo nekateri najbolj nagrajevani, prepoznavni in odmevni ustvarjalci in ustvarjalke ter tistim, ki svojo profesionalno pot šele začenjajo. Med drugim so tam ustvarjali Dušan Jovanović, Nevenka Koprivšek, Nina Rajić Kranjac, Tin Grabnar, Maruša Majer, Nina Ivanišin, Jette Ostan Vejrup, Vito Weis, Simona Semenić ... Glej je prostor namenjal tudi tistim, ki so bili na začetku svoje poti, kar se jim je vedno izplačalo. Zato čutijo, da morajo prostor še naprej puščati odprt za kreiranje novih tovrstnih zgodb - to pa je za razvoj slovenskega sodobnega gledališča nujno.

Prav tako sklepajo koprodukcije s številnimi javnimi zavodi, nevladnimi organizacijami in festivali v Sloveniji in v tujini, gostujejo po vsej Evropi, so del številnih evropskih projektov, članici njihovega umetniškega sveta sta del upravnih odborov dveh največjih globalnih in evropskih gledaliških mrež EAIPA in IETM.

Za vso podporo in zaupanje se zahvaljujejo Mestni občini Ljubljana, Evropski komisiji, Centru za kreativnost, Ministrstvu za javno upravo, Javnemu sklad za kulturne dejavnosti ter sponzorjem.

Da bi program za leto 2022 izpeljali čim bolj celostno se obračajo na občinstvo in ostale podpornike, da priskočijo na pomoč preko donatorske kampanje v želji, da ne bi prišlo do najbolj črnega scenarija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gleju-ostali-brez-sredstev-ministrstva-za-kulturo