V ljubljanski Drami igra postavljena v sobo pobega, iz katere ni izhoda

Avtor: STA

V ljubljanski drami bodo krstno uprizorili dramsko delo Simone Hamer z naslovom Vse OK, ki je nastalo po naročilu gledališča. Predstavo, ki je postavljena v neko secesijsko hišo, v kateri deluje soba pobega, je režiral Matjaž Farič. Po njegovih besedah bi lahko predstavo opisali "kot sobo pobega, iz katere je nemogoče pobegniti".


Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Simona Hamer je na novinarski konferenci povedala, da je impulz za dramsko besedilo, ki ga je začela pisati že pred leti, črpala tako iz svoje izkušnje kot ustvarjalke na svobodi oz. t. i. prekarke kot iz izkušenj predstavnikov svoje generacije oz. 30-letnikov. Veliko jih je bilo že nekaj let zaposlenih po službah in so se po začetnem entuziazmu začeli soočati s prvimi preobremenjenostmi in davkom na fizičnem in psihičnem področju ter načetimi medosebnimi odnosi, je pojasnila.

Po besedah Fariča, ki je tudi koreograf predstave, so veliko pozornosti namenili telesu. Ko je bila neka izkušnja preveč travmatična in je bila potrebna odtujitev, pa so uporabili glasbo. Po besedah dramaturginje Staše Prah predstava, zlasti prek monologov, razkriva bistvo, ki ga posamezniki skrivajo, a ga njihova telesa izdajajo.

Zgodba je postavljena v sobo pobega, ki naj bi bila za zaposlene kot nekakšen team bulding, ki si ga je zamislil njihov šef, a izkaže se, da se zaposleni namesto, da bi bili bolj povezani, znajdejo s še bolj razsutimi odnosi, prav tako ostanejo nerešene uganke in dileme, s katerimi so v sobo prišli, je povedal Farič.

Staša Prah je opozorila še na problematiko priseljencev, ki jo avtorica v tekstu izpostavi, s katero se zdi, da se v današnjem svetu ne moremo soočiti kot se ne moremo soočiti z lastnimi težkimi zgodbami, je menila.

Za scenografijo je poskrbel Marko Japelj, za glasbo pa hrvaški skladatelj Damir Urban. Ta je povedal, da je bil vesel Japljevega povabila k sodelovanju, čeprav ni razumel, zakaj je ravno njega videl kot idealnega za to nalogo. Kot je napovedal, se v glasbi čuti njegov avtorski slog, po katerem je prepoznaven, sicer izven polja gledališča.

Novinarsko konferenco je prvič vodila Vesna Jurca Tadel, ki je vodenje ljubljanske Drame kot v. d. ravnateljice prevzela v začetku tedna. Kot je med drugim povedala, bo predstava premiero doživela na neobičajen dan - sredo, čemur botruje epidemija. Predstava bi morala premiero doživeti že lani, je pojasnila. Kot je še povedala, si je v sredo ogledala vajo in bila začudena, da je ekipa že toliko naredila pred predstavo.

V predstavi igrajo Klemen Janežič, Benjamin Krnetić, Tina Resman, Nejc Cijan Garlatti, Barbara Cerar, Tina Vrbnjak, Saša Mihelčič, Saša Tabaković, Maša Derganc in Valter Dragan. Kostumograf je bil Alan Hranitelj, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-igra-postavljena-v-sobo-pobega-iz-katere-ni-izhoda