V CD premiera mladinske operne enodejanke Deček, ki je prehitro rasel

Avtor: STA

V Cankarjevem domu bo 28. decembra premiera mladinske operne enodejanke Deček, ki je prehitro rasel. Opero je napisal skladatelj Giani Carlo Menotti, uprizoritev v CD pa je delo režiserke in dramaturginje Eve Hribernik. Opera pripoveduje zgodbo fanta Poponela in opozarja na dragocenost posameznikove izvirnosti.


Foto: Janez Kotar

Fant Poponel trpi zaradi svoje drugačnosti in bi dal vse, da bi bil enak drugim. V šoli ga vrstniki pogosto zbadajo zaradi velikosti in nenavadnega imena, nakar mu na pomoč priskoči učiteljica, ki pokliče zdravnika s čudežnim strojem, ki dečka pomanjša. Vendar pa mora deček obljubiti, da bo od slej v vsem sledil ravnanju in govorjenju drugih otrok, drugače bo ponovno zrasel. Pomanjšan Poponel je tako že naslednji dan v precepu, naj ravna kot večina ali ostane zvest svoji vesti.

Opero Deček, ki je prehitro rasel je skladatelj napisal po navdihu iz lastnih izkušenj. V njej izpostavi socialno izključenost in sprejemanje drugačnosti. Skladatelj se težavam večine otrok v obdobju odraščanja posveti s pesniško občutljivostjo, hkrati pa z radoživostjo, otroško domišljijo in lastno hudomušnostjo reši vse zaplete in težave.

Enodejanko bodo izvedli Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, komorni inštrumentalni ansambel ter solisti Domen Vurnik, Rebeka Pregelj, Ana Benedik, Sofija Zavratnik Kain, Klemen Torkar, Marko Erzar in Tim Novak. Dirigent je Jakob Barbo.

Predstava je nastala v koprodukciji z Glasbeno matico Ljubljana in Slovenskim komornim glasbenim gledališčem.

Skladatelj Gian Carlo Menotti je eden izmed najvidnejših predstavnikov ameriške glasbe 20. stoletja. Za otroke je napisal šest opernih enodejank. Za svoje ustvarjalno delo je dvakrat prejel tudi Pulitzerjevo nagrado.

Ponovitve predstave bodo 5., 6. in 8. januarja 2022.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-premiera-mladinske-operne-enodejanke-decek-ki-je-prehitro-rasel