V Anton Podbevšek Teatru premierna predstava Franz Kafka: Pismo očetu

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri premierno uprizorili predstavo, nastalo po zapisu Pismo očetu češko-avstrijskega pisatelja Franza Kafke. Pripravili so jo Barbara Ribnikar, Gregor Čušin in Sašo Vollmaier, ki bodo v predstavi, ki bo potekala ob videu Iztoka H. Šuca ter Gašperja Vovka, tudi nastopili.


Foto: Barbara Čeferin

Gre za inscenacijo Kafkovega Pisma očetu v prevodu Jožeta Udoviča, ki je postavljena tripartitno z moški glasom Gregorja Čušina, ženskim glasom Barbare Ribnikar in glasbo pianista Saše Vollmaierja, je povedal ravnatelj APT Matjaž Berger.

Kafka sicer v pismu izvede freudovski dokazni analitični postopek o premoči očeta, njegovo pismo pa je "svojevrstni avtokritični dialektični intimizem, v katerem se razpre taktilni svet kafkovskih metafor", je dodal.

Gledališkost tega pisma pa je "v spregi analitike in narativa, ki ga vsi trije protagonisti na sceni dvojega iščejo v odtenkih tega izjemnega avtobiografskega dela, ki se v marsikateri potezi lahko preslika v kateregakoli med nami - na obeh straneh".

Glasbo za inscenacijo Pisma očetu je napisal Duo Silence, kostumografinja je Nataša Recer. Kafkovo Pismo očetu je zadnja letošnja in hkrati 78. premiera APT v njegovem 15-letnem obstoju, je še povedal Berger.

Kafka je Pismo očetu napisal leta 1919, izkazalo pa se je za eno najbolj pripravnih besedil za psihoanalitične in biografske študije o tem pisatelju. Ohranilo se je v njegovi zapuščini in so ga prvič objavili leta 1952. Kafka v njem problematizira svoj kompleksni in zapleteni odnos z očetom in do zadnjih nadrobnosti razčleni svoje ponesrečeno razmerje z njim.

Franz Kafka (1883-1924) velja za klasika svetovne književnosti in literarno legendo, čeprav je za časa svojega življenja objavil le manjši del svojega pisateljskega opusa. Njegova najbolj znana dela so romani Proces, Grad in Amerika. Napisal je tudi številne kratke zgodbe, pisma in eseje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-anton-podbevsek-teatru-premierna-predstava-franz-kafka-pismo-ocetu