V Škofji Loki 51. podelitev Severjevih nagrad za igralske dosežke

Avtor: STA

Sklad Staneta Severja bo drevi ob 18. uri v Škofji Loki podelil Severjeve nagrade za stvaritve in dosežke gledaliških igralcev in študentov dramske igre. Po lanski virtualni podelitvi bo letošnja potekala v živo, vendar zaradi epidemioloških ukrepov samo za povabljene. Prireditve ob Severjevem dnevu v Ribnici pa tudi letos ne bo.


Foto: Arhiv SLOGI

Severjeve nagrade poleg nagrad nekoliko starejšega Borštnikovega srečanja in skoraj sočasno ustanovljenega Tedna slovenske drame v Kranju ostajajo ene najprestižnejših gledaliških priznanj. Podeljuje jih sklad, ki so ga v Škofji Loki ustanovili v letu po igralčevi smrti, njegovo delo pa podpirajo občina, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in donatorji.

Danes bodo podelili 100. nagrado poklicnim igralkam in igralcem, 50. študentkam in študentom ter 50. ljubiteljskim igralkam in igralcem. Prejemnikov pa je veliko več, saj je bila nagrada večkrat deljena. V monografiji, ki so jo pripravili ob 50-letnici in je izšla v začetku tega tedna, je zbranih več kot 250 prejemnikov dosedanjih nagrad.

Za letošnje nagrade so se igralci potegovali s stvaritvami, odigranimi v premiernih uprizoritvah v obdobju med 15. septembrom 2019 in 15. septembrom 2021. Med predlaganimi poklicnimi in ljubiteljski igralci ter študenti dramske igre je zmagovalce izbrala strokovna žirija v sestavi predsednice Nataše Barbare Gračner in članic Silve Čušin, Tee Rogelj, Diane Koloini in Zale Dobovšek.

Spominski nagovor na letošnji podelitvi, ki ji bo sledila predstava Realisti Jureta Karasa v izvedbi SNG Nova Gorica in režiji Tijane Zinajić, bo imel član upravnega odbora Sklada Staneta Severja Aleš Jan. Na Loškem odru bo nagovoril zbrane, ki bodo tokrat predvsem nagrajenci in njihovi gosti ter člani sklada. Podelitev bodo tudi posneli in bo na ogled na spletni strani Občine Škofja Loka.

V Škofji Loki je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo pred smrtjo 18. decembra 1970 v Ribnici. Ob obletnici tudi v Ribnici na Pohorju vsako leto pripravijo posebno spominsko prireditev, ki pa je tako kot lani tudi letos zaradi epidemioloških razmer ne bo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-skofji-loki-51-podelitev-severjevih-nagrad-za-igralske-dosezke