V SMG bodo gostili Jernejo Ferlež in Mladena Dolarja

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču bodo v okviru cikla gledaliških esejev z naslovom Takorekoč, ki ga kurira Boštjan Narat, danes, v četrtek 16. 12. 2021, gostili antropologinjo Jernejo Ferlež s prispevkom Kieserjeva sekira ali kam z argumenti, ki se ji bo na odru pridružil igralec Jurij Drevenšek, ter Mladena Dolarja s predavanjem Virus. Z njim bo sodeloval Blaž Šef.


Boštjan Narat, Blaž Šef / Foto: osebni arhiv

Izvedbo cikla Takorekoč, ki ga SMG pripravlja v koprodukciji z Momentom iz Maribora, je epidemija že dvakrat preprečila. Lani jeseni je svoja eseja pred vnovičnim zaprtjem gledališč sicer uspelo izvesti Filipu Dobraniću in Boštjanu Naratu, vendar so se v gledališču odločili, da jih zdaj ponovijo, saj z drugimi sestavljata zaključeno celoto. Tako bo Naratovo (Ne)dolžno domoljubje na sporedu že v petek, Dobranić pa se bo z Vpoklicem znova predstavil 11. januarja.

Nocojšnjemu večeru bosta tako v petek sledila nastopa Narata in Blaža Šefa, ki se bo tokrat predstavil s prispevkom Pet načrtov mikroglobalizacije. Tega bo ponovil še v soboto, ko bo znova gost tudi Dolar s svojim predavanjem Virus. V torek, 11. januarja, bo po Dobranićevem prispevku nastopila še Renata Salecl s prispevkom Samo paranoiki preživijo. Vse govorce razen Narata na odru spremljalo igralci, tako se Šef pojavlja enkrat v vlogi igralca spet drugič pa v vlogi esejista.

Cikel gledaliških esejev Takorekoč prinaša izvirna besedila v izvedbi njihovih avtoric in avtorjev. Prvi takšen esej je v okviru Dnevov slovenskega nacionalizma na Novi pošti pripravil Boštjan Narat sam, tokrat pa je k sodelovanju povabil še druge avtorje - "tiste, ki so sposobni ustvariti dobro besedilo in ga potlej uprizoriti, z vsemi zadregami in omejitvami, ki jih to morda prinese," so zapisali v SMG.

"Poanta je prav v tem, da poslušamo in gledamo avtorja, ki sam uprizarja svoj tekst. Tudi kantavtorji in kantavtorice niso nujno najboljši interpreti svojih pesmi, pa si kljub temu želimo poslušati ravno njih," so Naratove besede povzeli v gledališču.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-bodo-gostili-jernejo-ferlez-in-mladena-dolarja