V MGL premiera psihološkega trilerja na temo problemov današnje družbe

Avtor: STA

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo premiera prve slovenske uprizoritve psihološkega trilerja Izredne razmere nemškega avtorja Falka Richterja, ki ga je režiral Jan Krmelj. Triler opozarja na številne pereče probleme sodobne družbe, zlasti pa na strah pred izgubo socialne in ekonomske varnosti.


Foto: Peter Giodani

Drama prikazuje na videz popolno življenje družine, moža, žene in njunega sina, ki pa je polno razpok. Ker se je družina povzpela tako visoko, člane zdaj hromi bojazen pred nenadnim padcem ter z njim povezano izgubo socialne in ekonomske varnosti.

Richter je besedilo trilerja napisal leta 2007. V njem pa se sprašuje, kakšna je zares cena varnosti in blaginje ter kdaj in zakaj smo jo pripravljeni plačati. Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala dramaturginja Petra Pogorevc, so z gledališko ekipo veliko razmišljali o umestitvi besedila v sodobni čas. "Gre za svet, ki ga Richter jasno postavlja, mi pa smo ga bolj približali temu, kar se je zgodilo po letu 2007," je povedala.

Po mnenju direktorice in umetniške vodje MGL Barbare Hieng Samobor slovenska uprizoritev trilerja predstavlja razmere v Evropski uniji, situacijo, ki je nastala zaradi epidemije covida-19, situacijo, ki nastaja in bo s časoma še hujša zaradi recesije, in situacijo, ki nastaja zaradi prihoda beguncev. Govori o izrednih razmerah na več ravneh. Na politični, intimni in emocionalni ravni. Po besedah režiserja Krmelja triler prikazuje ključne teme evropskega življenja v kriznem času.

V glavnih vlogah igrajo Iva Krajnc Bagola, Branko Jordan in Gašper Lovrec. Besedilo drame je prevedla Anja Naglič. Kostumografinja je bila Špela Ema Veble, avtor glasbe Luka Ipavec.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-premiera-psiholoskega-trilerja-na-temo-problemov-danasnje-druzbe