V ljubljanski Drami drevi pravljična igra Zrcalce, zrcalce, požrla te bom

Avtor: STA

V ljubljanski Drami bo drevi krstna uprizoritev igre za otroke Zrcalce, zrcalce, požrla te bom. Glavna protagonista na odru bosta dedek in babica, ki ju upodabljata Zvone Hribar in Maja Končar, ki je tudi avtorica besedila. Pod režijo se podpisuje Luka Marcen, ki je dejal, da predstava ponuja vrtiljak domišljije, spomina in pravljičnih bitij.


Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Hribar, ki je po besedah ravnatelja Drame v odhajanju Igorja Samoborja, "eden najbolj luštnih dedkov, kar jih pozna," bo skupaj z Majo Končar gledalce popeljal "na napeto in zabavno potovanje skozi labirint izgubljenih pravljic", so zapisali v gledališču.

Zgodba se začne nekega jutra, ko se babica in dedek zbudita in ugotovita, da nista več v svojem stanovanju. Ni kuhinje, da bi skuhala čaj, ni radia in ni telefona, da bi koga poklicala in predvsem - nikjer ni stare Pravljične knjige. Vsak hip pa bodo prišli vnuki poslušat pravljice.

Obenem prava poznavalca pravljic kmalu ugotovita, da sta brez knjige pobrkljala vse zgodbe. Zamešala sta pravljična števila in barve, pa pravljične like in pravljične dežele. Med zaskrbljenim premišljevanjem o tem, katero pravljico bosta sploh lahko povedala vnukom, ugotovita, da sta se tudi sama znašla v pravljici, so vsebino povzeli v ljubljanski Drami.

Režiser je bil počaščen, da je lahko sodeloval z Majo Kočar in Hribarjem. "Njuna izjemna pravljična glasova sta namreč skozi številne radijske pravljice in risanke zaznamovala moje otroštvo in mojo domišljijo," je povedal. "Še posebej cenim kreativno in produktivno srečanje dveh generacij, ki si lahko veliko dasta, se lahko ogromno naučita druga od druge in si imata marsikaj povedati. Predvsem pa si šele skupaj upamo stopiti v čarobni gozd, se v njem izgubiti in se na koncu najti na neki nov, drugačen način," je dodal.

Pomembno vlogo pri vzpostavljanju pravljičnega vzdušja ima glasba, ki je avtorsko delo mladega ustvarjalca Martina Vogrina. Avtorsko ekipo sestavljajo še dramaturginja Eva Kraševec, scenograf Branko Hojnik in kostumografinja Ana Janc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-drevi-pravljicna-igra-zrcalce-zrcalce-pozrla-te-bom