Plesna predstava Do pojutrišnjem Kristine Rozman v PTL

Avtor: STA

V Plesnem Teatru Ljubljana (PTL) bo drevi premiera plesnega prvenca Kristine Rozman z naslovom Do pojutrišnjem. Predstava raziskuje telo v današnjem času in se poklanja vsemu, kar počasi izginja, mogoč(n)emu življenju prihodnosti.


Foto: Gregor Kuhar

"Jaz sem. Pradavnina in obzorje konca. Strah in nova zaveza. Kot shizofreno prosojno platno, skozi katerega se pršijo zahteve in odlagajo krivde. Kot nova misel in novo telo, zaznamovano z umetnim ozračjem. In obenem kot zavest, ki se prepozna; a ne kot ime, temveč kot hkratnost svete jeze in divje nežnosti. Jaz sem telo Zemlje," 

Piše v gledališkem listu. In še: "V telesu, ki je bilo od nekdaj živalsko, so naseljene himere. Le da danes te bivajo pod električnim soncem, ki ne oddaja nobenih barv. Upočasnjevanje skozi enostavnost in izguba raznolikosti - se dogaja v Rumenem. Sredi konca se poklanjam vsemu, kar počasi izginja, mogoč(n)emu življenju prihodnosti."

Plesna predstava Do pojutrišnjem je nastala po idejni zasnovi projekta z delovnim naslovom Prikrojitev časa. Kristina Rozman, ki je avtorica in koreografija, v predstavi tudi pleše. Dramaturgijo in mentorstvo podpisuje Andreja Kopač, avtorsko glasbo Eduardo Raon, oblikovanje luči Gregor Kuhar in kostumografijo Iztok Hrga. Predstava je nastala v produkciji PTL in koprodukciji z zavodom Vitkar.

Ponovitvi predstave bosta 11. in 12. decembra ob 20. uri. Ponovitvi 11. decembra bo sledil interaktivni, smejalni, gibalni pogovor Ples(ni) prepih. Kot so zapisali v PTL, gre za sproščeno druženje po predstavi, kjer skozi voden pogovor spoznavajo mnenja in razmisleke gledalcev o sodobnem plesu.

Plesno raziskovanje in izpopolnjevanje uveljavljene plesalke, plesne ustvarjalke in plesne pedagoginje Kristine Rozman zajema desetletno delovanje znotraj kolektiva Bitnamuun, večletno sodelovanje pri ustvarjalnih procesih z Jano Menger in Brankom Potočanom, sodelovanje z Matjažem Faričem, Tino Dobaj in Sinjo Ožbolt, Andrejo Rauch Podrzavnik, Gregorjem Kamnikarjem, Matjažem Pograjcem, Claudine Lauer Peny in drugimi. V zadnjem času intenzivno sodeluje z Ajdo Tomazin na področju interaktivnih plesnih predstav za otroke.

Leta 2017 je prejela srebrno značko Mete Vidmar za udejstvovanje na področju plesne dejavnosti. Kristina Rozman tudi že vrsto let poučuje mlajše in starejše otroke, s katerimi ustvarja sodobnoplesne koreografije, nagrajene z zlatimi in srebrnimi državnimi priznanji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesna-predstava-do-pojutrisnjem-kristine-rozman-v-ptl