Ljubljanska Drama tokrat z otroško predstavo in pravljicami

Avtor: STA

V ljubljanski Drami bodo krstno uprizorili predstavo Zrcalce, zrcalce, požrla te bom, ki je v prvi vrsti namenjena otrokom. Pod besedilo igre v režiji Luke Marcena se podpisuje Maja Končar, ki v predstavi tudi igra. Upodablja babico, ki se skupaj z dedkom – igra ga Zvone Hribar – pripravlja na obisk vnučkov in pripovedovanje pravljic.


Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Kot je na novinarski konferenci povedala Maja Končar, želijo s predstavo otrokom v teh težkih časih približati prijetnejše stvari, kot so pomen prijateljstva, razumevanja in spoštovanja.

Hribar, ki je po besedah ravnatelja Drame v odhajanju Igorja Samoborja, "eden najbolj luštnih dedkov, kar jih pozna," je povedal, da je svojo igralsko pot v ljubljanski Drami začel pred 41 leti prav z otroškimi predstavami in se bo očitno z njo tudi poslovil, saj prihodnjo sezono odhaja v pokoj. Predstavo je označil za zelo živahno in poskočno in se pošalil, da se je včasih pozabilo na starost obeh igralcev, zaradi česar je izgubil celo nekaj kilogramov.

Predstavo je na oder postavil mlad režiser Luka Marcen, ki je povedal, da je nastal "vrtiljak domišljije, spomina in pravljičnih bitij". Vsebine predstave ustvarjalci niso želeli razkriti, Samobor pa jo je označil za otroški triler iskanja pravljic. K temu vzdušju veliko pripomore tudi glasba, ki je avtorsko delo mladega ustvarjalca Martina Vogrina. Kot je povedal, mu je bilo lepo delati z igralcema, ki se ju spomni še iz otroških let, in še lepše, da je lahko tudi sam danes soustvarjalec predstave za otroke.

Avtorsko ekipo sestavljajo še dramaturginja Eva Kraševec, scenograf Branko Hojnik in kostumografinja Ana Janc. Eva Kraševec je ob predstavi zapisala: "Pravljični svetovi se mi zdijo pomemben del otroštva in življenja vsakega od nas. Velika sreča je, če imaš babico ali dedka, ki zna živo pripovedovati pravljice, tako tiste najbolj znane kot tudi popolnoma svoje, tiste, ki nastajajo ob otroški igri ali ob samem pripovedovanju. Pravljice nas seznanjajo in soočajo z osnovnimi človeškimi bivanjskimi stiskami. Zemljevid pravljic imajo v rokah junaki, s katerimi se identificiramo v njihovih bojih in se skupaj z njimi veselimo zmage. Prav taka pravljična junaka postaneta v zmešnjavni pravljici Zrcalce, zrcalce, požrla te bom dedek in babica, ki nas popeljeta na razburljivo iskanje pravljice za svoja vnučka."


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-tokrat-z-otrosko-predstavo-in-pravljicami