V MGL premiera prve slovenske uprizoritve Izredne razmere

Avtor: STA

V Mestnem gledališču ljubljanskem bo v soboto premiera prve slovenske uprizoritve psihološkega trilerja nemškega dramatika in gledališkega režiserja Falka Richterja z naslovom Izredne razmere. Triler, ki ga je režiral Jan Krmelj, opozarja na mnoge pereče probleme sodobne družbe, predvsem strah pred izgubo socialne in ekonomske varnosti.


Foto: Peter Giodani

Drama prikazuje na videz popolno življenje družine, moža, žene in njunega sina, ki pa je v resnici polno razpok. Starša imata dobro službo, zato si lahko privoščijo življenje v elitni soseski.

Da bi se počutile varne, so osebe prostovoljno izbrale izoliranost od resničnega življenja za zidom ter podvrženost nenehnemu nadzoru nevidne vladajoče elite. Ker so se v življenju povzpele tako visoko, jih zdaj hromi bojazen pred nenadnim padcem ter z njim povezano izgubo socialne in ekonomske varnosti. Zakonca zato živita v mučnem strahu.

Richter je besedilo trilerja napisal leta 2007. V njem pa se sprašuje, kakšna je zares cena varnosti in blaginje ter kdaj in zakaj smo jo pripravljeni plačati. Kot je o slovenski uprizoritvi na današnji novinarski konferenci povedala dramaturginja Petra Pogorevc, so z gledališko ekipo veliko razmišljali o umestitvi besedila v nek prostor in čas, ki bi korespondirala s tem, kar živimo danes. "Gre za svet, ki ga Richter jasno postavlja, mi pa smo ga bolj približali temu, kar se je zgodilo po letu 2007," je povedala.

Direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor je ob tem pojasnila, da slovenska uprizoritev trilerja predstavlja situacijo Evropske unije, situacijo, ki je nastala zaradi epidemije covida-19, situacijo, ki nastaja in bo s časoma še hujša zaradi recesije, in situacijo, ki nastaja zaradi prihoda beguncev.

Govori o izrednih razmerah na več ravneh. Na politični, intimni in emocionalni ravni. "Skozi dokaj stereotipen družinski odnos neke družine, ki živi v zastraženi, zagrajeni skupnosti v bližnji prihodnosti, vidimo, kam ta biopolitična realnost, v kateri živimo in kjer se človekova vrednost meri po sterilnosti, po doprinosu in količini kapitala, ki jo lahko človek sprovede, vodi in kako to vpliva na človeka," je povedal režiser Jan Krmelj, ki je poskrbel tudi za scenografijo. Dodal je, da triler prikazuje ključne teme evropskega življenja v kriznem času.

Vlogo ženske v predstavi igra Iva Krajnc Bagola, moža Branko Jordan, sina pa Gašper Lovrec. Besedilo drame je prevedla Anja Naglič. V ustvarjalnem procesu nastajanja uprizoritve so sodelovali tudi kostumografinja Špela Ema Veble, lektor Martin Vrtačnik, avtor glasbe Luka Ipavec, oblikovalec svetlobe Boštjan Kos, oblikovalec zvoka Sašo Dragaš in asistent dramaturginje Tilen Oblak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-premiera-prve-slovenske-uprizoritve-izredne-razmere