Produkcija Threnos Carmine Slovenice prejela nagrado Music Theatre Now

Avtor: STA

Produkcija Carmine Slovenice z naslovom Threnos (za grlo) skladatelja Jacoba Cooperja in v režiji Karmine Šilec je prejela mednarodno nagrado Music Theatre Now (Glasbeno gledališče Zdaj). Predstava v izvedbi ansambla Choregie - novoglasbeno gledališče je bila v Sloveniji premierno predstavljena marca lani.


Foto: Dorian Šilec Petek

Kot so v torek sporočili iz Carmine Slovenice, je Glasbeno gledališče Zdaj vodilno mednarodno tekmovanje prvih produkcij novih glasbeno gledaliških del, ki nastajajo v profesionalnih produkcijskih hišah. Od leta 2008 je bilo tam izvedenih več kot 1000 premier nove opere in glasbenega gledališča.

"Threnos (za grlo) je vznemirljiva predstava ne le zaradi rituala, v katerega vključi občinstvo, temveč tudi zaradi močnega sporočila. Zamisel o razumevanju narave in refleksiji družbe skozi metaforo žalujočih živali stoji kot izkušnja, v kateri je povezanost zagotovljena. Tudi glasbena kompozicija izstopa kot poziv k skupnostim in k lepoti, ki ji močna forma postavitve daje navdihujoč medprostor za notranjo refleksijo," je v utemeljitvi zapisala strokovna žirija mednarodnega tekmovanja Music Theatre Now 2021.

Predstavo Threnos (za grlo) je ustvarila mednarodna umetniška zasedba, ob skladatelju Jacobu Cooperju in avtorici glasbenega in uprizoritvenega koncepta Karmini Šilec še pesnica Dora Malech, scenograf Dorian Šilec Petek, avtorica risb in videa Young Joo Lee, umetniška sodelavka Sidra Bell, kostumografka Tina Bonča in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak.

Glasbo za 16 procesiranih glasov in elektroniko je zvočno oblikoval Danilo Ženko, video projekcije je vodil Grega Tanacek. Predstava je nastala v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor. Threnos je letos izšel na DVD nosilcu, na voljo je tudi kot video na zahtevo.

Predstavitev Threnosa mednarodni javnosti in podelitev nagrade bo maja 2022 v Rotterdamu v sklopu Festivala O.

To je druga nagrada Music Theatre Now Karmini Šilec po v kategoriji Glasba onkraj opere nagrajeni predstavi Iz veka vekov... v produkciji Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor iz leta 2008.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/produkcija-threnos-carmine-slovenice-prejela-nagrado-music-theatre-now