Cikel gledaliških esejev

Avtor: SiGledal

Cikel gledaliških esejev Takorekoč je nastal v koprodukciji Nove pošte (Slovensko mladinsko gledališče in Zavod Maska) in Momenta. Svoje eseje bodo uprizorili Boštjan Narat, Blaž Šef, dr. Jerneja Ferlež, dr. Mladen Dolar, Filip Dobranić in dr. Renata Salecl.


Boštjan Narat, Blaž Šef / Foto: osebni arhiv

Cikel gledaliških esejev Takorekoč prinaša izvirna besedila v izvedbi njihovih avtoric in avtorjev. Termin esej je v tem kontekstu uporabljen precej svobodno in označuje besedilo s teoretsko osnovo in jasno poudarjeno literarno dimenzijo, po možnosti obogateno z osebnimi konotacijami. Prvi tak esej je v okviru Dnevov slovenskega nacionalizma na Novi pošti pripravil Boštjan Narat, ki je pri ciklu Takorekoč k sodelovanju povabil še druge avtorje; tiste, ki so sposobni ustvariti dobro besedilo in ga potlej uprizoriti z vsemi zadregami in omejitvami, ki jih to morda prinese. »Poanta je prav v tem, da poslušamo in gledamo avtorja, ki sam uprizarja svoj tekst. Tudi kantavtorji in kantavtorice niso nujno najboljši interpreti svojih pesmi, pa si kljub temu želimo poslušati ravno njih,« pravi Narat. Nekaterim esejistom se na odru pridruži igralec.

Izvedbo cikla Takorekoč je epidemija doslej že dvakrat preprečila. Lani jeseni je svoja eseja pred vnovičnim zaprtjem gledališč uspelo izvesti Filipu Dobraniću in Boštjanu Naratu, vendar bosta uprizorjena ponovno, saj s preostalimi tvorita zaključeno celoto. V Mariboru si bo občinstvo na Intimnem odru GT22 decembra lahko ogledalo vse tri esejske sklope, na ljubljanski Novi pošti pa bosta v decembru na sporedu prva dva, tretji pa predvidoma januarja 2022.

Takorekoč na Intimnem odru GT22:

Vsem uprizoritvam sledi pogovor.

Kurator: Boštjan Narat
Esejisti: Boštjan Narat, Blaž Šef, dr. Jerneja Ferlež, dr. Mladen Dolar, Filip Dobranić in dr. Renata Salecl
Igralci: Jurij Drevenšek, Blaž Šef, Matej Recer in Romana Šalehar
Koprodukcija: Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče in Zavod Maska) in Moment Maribor
Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/cikel-gledaliskih-esejev