Poziv k oddaji predlogov za Cankarjevo nagrado

Avtor: STA

Upravni odbor Cankarjeve nagrade je objavil javni poziv k oddaji predlogov za nagrado v letu 2021. Namenjena je ustvarjalcem, ki so s svojim izvirnim literarnim delom v slovenskem jeziku s kateregakoli področja Cankarjevega ustvarjanja trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Predloge zbirajo do 5. januarja 2022.


Ivan Cankar / Foto via wikimedia commons

Kandidatke oziroma kandidate za nagrado lahko predlagajo fizične in pravne osebe za dela, kot so pesniška zbirka, roman, dramsko delo, zbirka kratkih pripovedi ali eseji. Če dramsko delo ni bilo knjižno objavljeno, se šteje tudi praizvedba v slovenskem jeziku, ki je bila izvedena v letošnjem letu.

Predlogi za nagrado morajo med drugim vsebovati utemeljitev, zbira pa jih Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

Izbor bo opravila strokovna žirija, ki bo dobitnico ali dobitnika izbrala tik pred podelitvijo nagrade. Ta je predvidena v maju 2022 na Vrhniki, piše v pozivu.

Cankarjevo nagrado, vredno 5000 evrov, so ustanovili Slovenski center Pen, Univerza v Ljubljani, ZRC SAZU ter SAZU. Kot priznanje vrhunski literarni umetnini jo v sodelovanju z Občino Vrhnika podeljujejo v poklon pisatelju, dramatiku, pesniku in esejistu Ivanu Cankarju.

Prvič so jo podelili lani, ko jo je prejel Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi. Letos jo je dobil Gašper Kralj za roman Škrbine.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/objavljen-poziv-za-cankarjevo-nagrado