SMG s predstavo Gejm na gostovanju v Sarajevu

Avtor: STA

Slovensko mladinsko gledališče te dni gostuje v Bosni in Hercegovini, kjer bo drevi na festivalu Sarajevo Fest uprizorilo predstavo Gejm v režiji Žige Divjaka. Avtorski projekt o tem, kaj se ljudem na begu pred vojno, preganjanjem in revščino dogaja na poti v Evropsko unijo, se bo v Bosni in Hercegovini predstavil po Sloveniji in Hrvaški.


Foto: Matej Povše

Kot so spomnili v SMG, je Bosna in Hercegovina izhodiščna točka za gejm – izraz, s katerim migranti označujejo zadnje kilometre poti, ki jih ločijo od njihovega cilja v EU – in tudi tista, kamor Slovenija, Hrvaška in druge države EU begunce venomer verižno vrača, ne glede na tamkajšnje nevzdržne razmere.

Igra, letošnja prejemnica velike nagrade Borštnikovega srečanja za najboljšo predstavo, se bo predstavila na festivalu, ki se letos po navedbah organizatorjev kljub hitrim in številnim spremembam še naprej osredotoča na kritično mišljenje in ustvarjalnost kot temelja svobodnega življenja.

Gejm bo predvajan na Art forumu, kjer prikazujejo predstave iz Bosne, Srbije in Slovenije v živo in v digitalnem formatu. Odigrali jo bodo v studiu sarajevske televizije, ki jo bo tudi prenašala v živo, so sporočili iz gledališča.

Predstava je nastala v sezoni 2019/2020 v okviru programa Nova pošta v koprodukciji z zavodom Maska. V njej nastopajo Primož Bezjak, Maruša Oblak in Vito Weis ter kot gosta Sara Dirnbek in Matej Puc.

Naslednje gostovanje predstave, ki se ponaša z vrsto nagrad – zadnja je bila posebna nagrada Tedna slovenske drame po izboru žirije za družbeno občutljivost –, bo potekalo v sklopu pobude Raz/seljeni 11. decembra v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, so še zapisali v SMG.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/smg-s-predstavo-gejm-na-gostovanju-v-sarajevu