Gledališče Celje s premiero drame Klinc

Avtor: STA

Gledališče Celje bo v petek na velikem odru, z občinstvom na odru, prvič v Sloveniji uprizorilo dramo Klinc dramatika Mika Bartletta. Pod režijo se podpisuje Peter Petkovšek, za katerega je to prva režija za slovenska gledališča. Drama prinaša prefinjen pogled v človeško stisko, ki jo lahko doživi vsak izmed nas, so sporočili iz gledališča.


Foto: Jaka Babnik / Gledališče Celje

Celjskemu občinstvu se bosta v drami Klinc prvič predstavila tudi dramaturg Urban Zorko in avtor glasbe Peter Žargi.

Kot eden najbolj nabrušenih in pronicljivih glasov svoje generacije je angleški dramatik in scenarist Mike Bartlett prejel že vrsto nominacij in nagrad za svoje delo. V celjskem gledališču je bila uprizorjena njegova drama Krči, v igri Klinc, za katero je prejel svojo prvo prestižno nagrado Laurence Olivier, pa raziskuje vprašanje identitete in nezmožnosti odločitve.

Protagonist John je razpet med dolgoletnim partnerjem in žensko, ki jo je spoznal pred kratkim. Obema obljubi, da bo ostal z njim oz. z njo. Zgodba doseže vrhunec v prizoru večerje, med katero mora pasti odločitev. John predstavlja brezimnega slehernika, ki je identificiran zgolj z vidika drugih. Na pobudo "Bodi to, kar si" pa je odgovoril: "Ampak nimam niti najmanjše ideje, kdo to je."

Beži pred odločitvami in se vsakič znova ukloni močnejši težnji sogovornika, ki ga kategorizira tako ali drugače. Vsi ga silijo v odločitev, močno izbiro, jasno izjavo, sam pa se oklepa vmesnega statusa quo, v katerega se zna postaviti zgolj z negacijo projekcij drugih, ne pa z afirmacijo samega sebe, navajajo v gledališču.

Peter Petkovšek se je po diplomi iz komparativistike in francoščine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani šolal še v Londonu na Royal Academy of Dramatic Art in v New Yorku na univerzi Columbia, kjer je dokončal magisterij gledališke režije pod mentorstvom priznanih režiserjev Anne Bogart in Briana Kulicka.

Režiral je več sodobnih dram in muzikale, predvsem v ZDA, med epidemijo pa je v okviru korejske produkcijske hiše Yesigong režiral virtualno predstavo Project, Hong Do.

Po asistenci režiserki Mateji Koležnik pri operi Fidelio v Baden-Badnu, ki ga je pripeljala nazaj v Evropo, se s predstavo Klinc prvič predstavlja na slovenskih odrih. Petkovšek se ukvarja tudi s pisanjem, obenem pa na univerzi v Leedsu v Angliji opravlja doktorski študij o performativnih reakcijah na podnebne spremembe in medkulturnem dialogu kot generatorju novih družbenih paradigem.

Ustvarjalci predstave so še prevajalka Tina Mahkota, scenografka Sara Slivnik, kostumografka Tina Bonča, lektorica Živa Čebulj in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak. Igrajo Urban Kuntarič, Aljoša Koltak, Maša Grošelj in Branko Završan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-celje-s-premiero-drame-klinc