V Mini teatru premiera lutkovnega Hrestača

Avtor: STA

V ljubljanskem Mini teatru bodo premierno uprizorili lutkovno predstavo Hrestač po klasični pripovedki nemškega avtorja E.T.A. Hoffmana Hrestač in Mišji kralj. Avtorji predstave so beloruski ustvarjalci, režiral in dramatiziral jo je Aleksander Januškévič iz Beloruskega lutkovnega gledališča.


Foto: Arhiv Mini teater

Pravljična zgodba, ki je širši javnosti znana predvsem v obliki baleta na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega, pripoveduje o leseni lutki vojaka, ki lahko z usti tre orehe.

V Mini teatru so zgodbo povzeli: Boter Drosselmeyer deklici Marie pripoveduje pravljico. Pred davnimi časi je hudobna kraljica Mišilda na malo princeso priklicala prekletstvo. Da bi jo osvobodil prekletstva, je Hrestač postal tak, kot ga poznamo: lesena spaka, ki razen trenja orehov ne zmore ničesar drugega. Deklica Marie ne more razumeti, zakaj je kraljeva družina kar pozabila na Hrestača in mu ni pomagala. Sprašuje se, če ima morda res nekaj skupnega s princeso iz pravljice.

V predstavi, ki je nastala v sodelovanju z Judovskim kulturnim centrom Ljubljana, igrajo in animirajo Lina Akif, Tadej Pišek in Luka Bokšan. Lutke in kostume je oblikovala Ljudmila Skitovič, ki je skupaj z režiserjem poskrbela tudi za scenografijo. Skladatelj predstave je Andrej Jevdakimav.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mini-teatru-premiera-lutkovnega-hrestaca