Gledališki režiserji ogorčeni nad zavlačevanjem prenove Drame

Avtor: STA

V Društvu gledaliških režiserjev so se odzvali na razmere v SNG Drama Ljubljana, kjer je v ponedeljek odstopil ravnatelj Igor Samobor zaradi, kot je navedel, nespoštovanja zavez glede prenove hiše. Kot so poudarili, je ljubljanska Drama osrednja slovenska gledališka institucija, zato z ogorčenjem spremljajo zavlačevanje prenove.


Foto: Arhiv ZDUS

Kot so zapisali v društvu režiserjev, je prenova dotrajane gledališke zgradbe SNG Drama Ljubljana v javnem interesu. "Gre za osrednjo slovensko gledališko institucijo, ki nima le izjemnega zgodovinskega in državotvornega pomena, temveč na simbolni ravni predstavlja celotno slovensko umetnost in kulturo," so poudarili.

Zato z ogorčenjem spremljajo "zavlačevanje in oteževanje celovite prenove te tako pomembne ustanove", obenem pa so "zgroženi tudi nad dejstvom, da se je komunikacija z ministrstvom za kulturo zaostrila in pripeljala do odstopa ravnatelja".

V društvu zato pozivajo vse odgovorne na ministrstvu za kulturo, da nemudoma omogočijo nemoteno nadaljevanje sanacije dotrajane gledališke zgradbe, ki po njihovih besedah "vse bolj postaja tudi simbol sramotnega odnosa trenutne politične garniture do slovenske kulture," še piše v pozivu, ki ga podpisuje upravni odbor Društva gledaliških režiserjev.

Samobor je ob svojem odstopu z mesta ravnatelja ljubljanske Drame kot razlog za to odločitev po osmih letih, odkar vodi to institucijo, navedel nespoštovanje zavez glede prenove gledališke hiše. Glavne očitke je naslovil na zdajšnjega ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki da je dosedanja dogovarjanja glede financiranja prekinil.

Simoniti je v sredinem pogovoru za TV Slovenija povedal, da do njega nima osebnih zamer. Prav tako je zagotovil, da se bo postopek obnove zgradbe nadaljeval. Za obnovo bi po novem osnutku Nacionalnega programa za kulturo namenili 21 milijonov evrov, polovico manj, kot je bilo predvideno sprva. Po njegovih besedah je bil projekt izvorno ocenjen na okoli 60 milijonov evrov brez davka oziroma okoli 75 milijonov evrov z davkom. Nato se je ocena zmanjšala na 45 milijonov brez davka. "To so izredno velike številke, ki zahtevajo seveda tudi natančne odgovore tistega, ki to financira," je poudaril.

Samobor je v četrtkovem odzivu ministru med drugim očital, da je številke glede ocenjene vrednosti prenove navajal iztrgane iz konteksta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledaliski-reziserji-ogorceni-nad-zavlacevanjem-prenove-drame