Ob Ipavčevem jubileju sodobna priredba njegovega Možička

Avtor: STA

Ob stoti obletnici smrti skladatelja Josipa Ipavca je pod okriljem Hiše kulture Celje nastala nova postavitev Možička, ki velja za prvi in največkrat izvajani slovenski balet. Premiera bo 27. decembra v Gledališču Celje. Kot je povedala dramaturginja Nuša Komplet Peperko, glasba predstave ostaja enaka, so pa posodobili Ipavčevo zgodbo.


Foto: Pixabay

Baletna predstava Možiček z mednarodno zasedbo štirih plesalcev in petih glasbenikov ostaja zvesta skladateljevi glasbeni partituri in izvirnim sporočilnim poudarkom, ki v libretu slonijo na tradiciji commedie dell'arte ter odnosu med mladima ljubimcema Colombino in Harlekinom ter starši Pierrotom in Pierreto.

"Izvorni Ipavčevev libreto, ko Harlekin oživi iz lutke možička, ponuja tudi dihotomijo med realnim in nadrealnim ter nas v želji po novem, drugačnem srečnem koncu zavrti v neskončne možnosti, kakšen vse je konec te glasbene pravljice lahko," je zapisala dramaturginja. Kot je pojasnila je ustvarjalce bolj kot že ponujena dihotomija odnosa mlajši - starejši zanimal odnos med mladima človekoma ter vse oblike njunega prijateljstva, ki se nenujno končajo s poroko kot edinim možnim srečnim koncem, kot ga prvotna zgodba ponuja.

Nuša Komplet Peperko upa, da bodo gledalci zaznali vse nakazane srečne konce mlade junakinje Colombine, ki jo upodablja plesalka Mojca Majcen, saj je predstava nema in govori le skozi gib in ples. Osrednja junakinja se upre tako tradicionalnemu pojmovanju srečnega konca, ki se konča s poroko, kot današnjim pastem, ki se skrivajo v pozunanjenosti in plehkosti, je še poudarila dramaturginja, ki meni, da bo predstava zanimiva tako mladostnikom kot glasbenim sladokuscem, zaradi bogate scenografije in kostumografije pa tudi otrokom.

Osrednji del baleta bodo uvedle tri plesne miniature s tremi kratkimi skladbami Josipa Ipavca (Scherzo, Triglavska koračnica in Ave Maria), ki jih je pripravil albanski koreograf Gjergj Prevazi. Pod osrednji del pa se je podpisal srbski koreograf Aleksandar Ilić.

V baletni predstavi poleg Mojce Majcen nastopajo še plesalci Patricija Crnkovič, Branko Mitrović iz BIH in Jakša Filipovac iz Srbije ter glasbeniki Iztok Kocen (klavir), Nejc Avbelj (violina), Uroš Bičanin (violina), Zoran Bičanin (violončelo), Miha Firšt (kontrabas) in Urban Krč (tolkala). Scenograf je bil Matija Kovač.

Predstava je nastala v produkciji Festivala Velenje, Hiše kulture Celje, združenja baletnih umetnikov, koreografov in pedagogov Srbije, Albanian Dance Meeting in plesalke Mojce Majcen.

Predpremiera predstave bo pred celjsko premiero 2. decembra v Kulturnem domu Velenje.

Možiček je od vseh slovenskih baletov najpogosteje izvajan; naštel je 32 različnih premierskih uprizoritev različnih koreografov. Ipavec ga je ustvaril 18 let pred ustanovitvijo prvega slovenskega poklicnega baletnega ansambla, ki je po prvi svetovni vojni začel delovati v Ljubljani in ga je že v prvih letih uvrstil na svoj spored.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-ipavcevem-jubileju-sodobna-priredba-njegovega-mozicka