Na programu Ars premiera radijske igre Macbeth

Avtor: STA

Na Tretjem programu Radia Slovenija - programu Ars bo premiera igre Macbeth. Igra je nastala v koprodukciji Radia Slovenija in Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) po motivih Williama Shakespeara, prevodu Srečka Fišerja in gledališki uprizoritvi Kliči M za Macbetha.


Foto: Matej Povše

Radijsko različico uprizoritve, ki je bila na odru uprizorjena v sezoni 2019/2020 v režiji Matjaža Pograjca, je idejno oblikoval in v celoti zasnoval režiser Klemen Markovčič.

Igra je kompaktna zvočna kompozicija, skoraj destilat uprizoritve, ki v ospredje postavlja zgodbo, sporočilo in premišljeno dramsko interpretacijo, ohranja pa tudi dramaturško strukturo gledališke uprizoritve, izvirno glasbo Tiborja Miheliča Syeda in tudi celotno igralsko zasedbo. V zvočnem kontekstu so bili igri dodani efekti s poudarjeno simbolno vrednostjo in izbrane prostorske akustike, razplastena zvočna slika pa ustvarja temačno dogajalno pokrajino, so zapisali na RTV Slovenija.

Shakespearov Macbeth velja za eno njegovih najbolj enigmatičnih in temačnih. Macbethu, interpretira ga Jurij Drevenšek, sicer poveljniku vojske škotskega kralja Duncana, se ob prigovarjanju njegove Lady v interpretaciji Klare Kastelec omrači um, ko se znajde na višjem položaju. V galopiranju na prestol najprej umori Duncana, zatem še prijatelja Banqua. Zaradi vsega se mu začne mešati, slaba vest preganja tudi njegovo ženo.

To srhljivo dogajanje pa Shakespeare ves čas prepleta z metafizičnimi liki vešč, nekakšnimi oraklji, ki poskušajo usmerjati in pojasnjevati dogajanje. Macbeth verjame prerokinjam, da se mora varovati plemiča Macduffa in da ga ne bo pokončal nihče, ki ni rojen iz ženske. Macduff pobegne v Anglijo, Macbeth pa pobije vso njegovo družino. Razočarani plemiči zbirajo vojsko, da bi napadli Macbetha. Ta se odloči za protinapad, a ko pred njega stopi Macduff, se noče več boriti, ker mu je že pobil družino. Macduff mu pove, da je bil izrezan iz matere, Macbeth se zlomi in v boju umre, novi škotski kralj pa postane Malcolm.

Prilika o brutalnem boju za oblast je tudi v 21. stoletju srhljivo aktualna, toliko bolj ob poročilu instituta V-Dem pri Univerzi v Göteborgu na Švedskem, ki navaja, da v avtokraciji danes živi že 68 odstotkov svetovnega prebivalstva, so še zapisali na RTV.

V igri poleg Drevenška in Klare Kastelec nastopajo še Blaž Šef, Matija Vastl, Željko Hrs, Matej Recer, Ivan Peternelj, Janja Majzelj in Daša Doberšek. Tonski mojster je Urban Gruden, lektorica Mateja Dermelj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-programu-ars-premiera-radijske-igre-macbeth