V ljubljanski drami še slavnostna premiera Vojnovićeve Fige

Avtor: STA

V ljubljanski Drami bo po vzoru predstav, ki so jih v času zaprtja gledališča premierno uprizorili v spletni obliki, v soboto še na odru pred občinstvom premiero doživela drama Figa Gorana Vojnovića v režiji Luke Martina Škofa. Ustvarjalci igre so povedali, da se predstavi pozna, da je nastala v času epidemije, ko so imeli več časa za njen študij.


Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Kot je na novinarski konferenci spomnil ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor, je predstava oziroma dramatizacija romana, pod katero se podpisuje Simona Hamer, še del sezone na temo lebdenja, ki je sinonim za nejasnost razmer, v katerih smo se v času epidemije znašli. Obenem pa se predstava podobno kot že Vojnovićeva Jugoslavija, moja dežela, ki so jo uprizorili v sezoni na temo identitete, ukvarja z osebnimi vprašanji posameznika o izvoru svoje družine oziroma korenin.

Po besedah dramaturginje Darje Dominkuš je zgodba romana zelo obsežna, čeprav obravnava le nekaj dni, v katerih bralec oziroma gledalec sledi 33-letnemu Jadranu Dizdarju, ki ob dedkovi smrti in ob nekajdnevnem odhodu partnerice preizprašuje svojo osebno in družinsko zgodovino ter partnersko krizo, v kateri se je znašel. Kot je poudarila dramaturginja, ne pomni, da bi kdajkoli pred epidemijo imeli toliko časa, da bi lahko "tako na široko in globoko obdelali neko temo za predstavo".

Benjamin Krnetić, ki je stopil v čevlje protagonista Jadrana, je povedal, da se je skupaj z njim kot nekdo pred pragom srednjih let in s priseljenimi predniki, spraševal o pomenu družbene identitete, ki pa pri Jadranu postane intimna in se konča z vprašanjem, kako bivati in ostati skupaj z ljubljeno osebo.

Kot sprožilec Jadranove samorefleksije nastopa Anja, ki jo v predstavi upodablja Tina Vrbnjak. Kot je povedala, tudi sama razume Anjo kot nekoga, ki se v zvezi s partnerjem in otrokom začne spraševati, o tem, kdo sploh je, in če se je bilo za to izbrano pot vredno toliko žrtvovati.

V predstavi igrajo še Pia Zemljič, Uroš Fürst, Janez Škof, Maja Sever, Boris Mihalj, Saša Mihelčič, Petra Govc, Vojko Zidar, Valter Dragan in Zvezdana Mlakar. Vloge v videoposnetkih pa so odigrali Saša Tabaković, Sabina Kogovšek, Eva Jesenovec in Vid Kozelj.

Režiser Škof se je podpisal tudi kot scenograf, snemalec, oblikovalec zvočne podobe in montažer videoposnetkov, scenograf in avtor videoposnetka je Miha Knific, kostumografinja Urška Recer, oblikovalec svetlobe Metod Novak, za glasbo je poskrbel Ivan Mijačević.

Premiera bo na Velikem odru v soboto ob 20. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-se-slavnostna-premiera-vojnoviceve-fige