V CD ples ljudstva Tsvana skozi prizmo Pomladnega obredja Stravinskega

Avtor: STA

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo gostoval ansambel Dance Factory iz Johannesburga s plesno predstavo Žrtvovanje. Južnoafriška koreografinja Dada Masilo je v njej raziskovala minimalizem in prvinskost plesa južnoafriškega ljudstva Tsvana skozi prizmo Pomladnega obredja Igorja Stravinskega.


Foto: John Hogg

Kot so o predstavi zapisali v CD, je koreografinja baletni klasiki, ki sta jo leta 1913 ustvarila skladatelj Igor Stravinski in plesalec Vaclav Nižinski, znana pa je tudi pod imenom Posvetitev pomladi, dodala novo civilizacijsko noto.

Preprosto fabulo Pomladnega obredja je razširila v želji, da bi ponovno povedala epsko zgodbo, ob študiju predstave pa se je soočila z vprašanjem, kaj žrtvujemo v vsakdanjem življenju. "Z Žrtvovanjem se je koreografinja Dada Masilo lotila raziskovanja minimalizma in prvinskosti plesa južnoafriškega ljudstva Tsvana skozi prizmo Pomladnega obredja Igorja Stravinskega," so zapisali v CD.

Predstavo so označili za samobitno in intenzivno delo, v katerem Dada Masilo pleše skupaj z 11 plesalci svoje johannesburške skupine. Delo v živo spremljajo glasbeniki oziroma avtorji Tlale Makhene, Ann Masina, Leroy Mapholo in Nathi Shongwe. Koreografinja, ki je odraščala v okolju ljudstva Kosi, tako ni le združila različnih plesov, ampak je tudi preiskovala lastne izvore in označevalce identitete: kolektivne napeve in obrede, željo po žrtvovanju in daritvi.

"Žrtvovanje je plesna odslikava njene tsvanske dediščine, kar pomeni, da je to predvsem raziskovanje bolečine in trpljenja, ki si ga ljudje lahko medsebojno zadajo. A vendarle: z baletom prepleten energični ples ljudstva Tsvana, ki prepriča z obrednimi prvinami, silovitostjo in izrazitimi podobami, uspe ustvariti podobo čvrstega in homogenega kolektiva, ki neznosnost krutosti blaži s humorjem in obredi," so še zapisali v CD.

Kostumografijo je prispeval David Hutt.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-ples-ljudstva-tsvana-skozi-prizmo-pomladnega-obredja-stravinskega