V kranjskem gledališču premiera sodobne drame lepe vide lepo gorijo

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj bo premiera sodobne drame Simone Semenič lepe vide lepo gorijo. Uprizoritvena različica besedila je nastala z ekipo ustvarjalcev predstave med procesom vaj, ki so potekale že v začetku leta. Zaradi epidemije pa bo predstava v režiji Maše Pelko premiero dočakala šele danes.


Foto: Nada Žgank

Besedilo lepe vide lepo gorijo je Simona Semenič napisala za Prešernovo gledališče po naročilu. V gledališču so se v želji po uprizarjanju sodobnih slovenskih dramskih besedil z avtorico dogovorili za besedilo, ki bi obravnavalo tematiko enega osrednjih slovenskih mitov - mit o lepi Vidi, in sicer v želji, da preizprašajo mesto in vlogo ženske v današnji družbi.

Avtorica v svojem besedilu opozarja na podobnosti s srednjim vekom, v katerem so bile samosvoje in svobodne ženske označene za čarovnice in obsojene na grmado. Kot ugotavlja Simona Semenič, tudi v 21. stoletju ni dosti drugače. V drami predstavi zgodbe o ohranjanju represivnih mehanizmov nadzora v sodobnem svetu, v katerem ženske še vedno bijejo boj za pravico odločanja o lastnem telesu in duši, boj za pravico do enakopravnosti, užitka in svobode.

Besedilo je zasnovano na osnovi petih monologov žensk, ki spregovorijo o različnih vrstah nasilja, od zgodovinskega sistemskega nasilja mučenja čarovnic do tega, kaj pomeni nasilje znotraj lastne spolnosti in odnosa do materinstva ter aktualne problematike o stvareh, ki so obravnavane kot zlorabe, ampak so večinoma samoumevne in se jih da zlahka spregledati, je na novinarski konferenci pred premiero povedala režiserka Maša Pelko.

V predstavi igrajo Vesna Jevnikar, Doroteja Nadrah, Darja Reichman, Vesna Slapar, Gaja Filač, Miha Rodman in Aljoša Ternovšek. Za dramaturgijo je poskrbela Eva Kraševec, pri nastanku predstave pa so med drugim sodelovali tudi scenografa Dorian Šilec Petek in Sara Slivnik, kostumografka Tina Bonča in avtor glasbe Luka Ipavec.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kranjskem-gledaliscu-premiera-sodobne-drame-lepe-vide-lepo-gorijo