V Španskih borcih predstava zavoda Muzeum Čas nežnosti

Avtor: STA

V moščanskem centru kulture Španski borci bo drevi prvič v živo izvedena predstava Čas nežnosti, katere zasnovo, režijo in vizualno podobo podpisuje Barbara Novakovič. Predstava, nastala ob lanskem 25. jubileju zavoda Muzeum, sestoji iz fragmentov in redefinicije projektov, ki jih je zavod uresničil od leta 1995 do leta 2019.


Foto: Mojca Gorjan / Arhiv Muzeum

Protagonistki predstave Čas nežnosti, plesalki Mateja Rebolj in Ana Kolenc (v alternaciji z Manco Krnel), bosta mestoma bivali v spominih podob, nastalih v teatru Muzeum in zaobjeli reminiscence na odrske slike, ki same po sebi nosijo omenjene poetične vzgibe.

Oprijemljiva točka dogajanja v poplavi spominov in prihajajočih dogodkov je omizje, okoli katerega se suče (notranji) svet. Predstava je poskus odgovora, kaj je in kje je dom. Projekt se ukvarja z navidezno vsakdanjostjo, ki v sebi nosi globoke družbene vrzeli. Izhodišče je slika Jožefa Petkovška Doma. Delo naslavlja hkratnost bližine in odtujenosti, nežnosti in odsotnosti, pozornosti in brezbrižnosti, so med drugim o predstavi zapisali v zavodu za umetniško produkcijo, posredovanje in založništvo Muzeum.

Predstavo so v Muzeumu ustvarili v koprodukciji z Zavodom EN-KNAP in v sodelovanju s Španskimi borci. Oblikovanje svetlobe podpisuje Hotimir Knific, oblikovanje scenskega elementa in izdelavo Meta Kojc, fotografijo Mojca Gorjan in Matej Pangerc, oblikovanje pa Martin Košir.

Zavod Muzeum je bil ustanovljen septembra 1995, že leta 1993 pa je bilo zasnovano gledališče Muzeum, konceptualni projekt kot raziskava razmerij med sliko in besedo, prostorom in časom, gibom in gesto ter glasbo. Nastalo je sedem avtorskih projektov. Od leta 1999 se odprejo novi projektni nizi, ki se osredotočajo na invencijo, ustvarjalne izzive in mobilnost misli.

Muzeum od vsega začetka vodi Barbara Novakovič, režiserka in kustosinja ter producentka številnih prvih gledaliških projektov avtorjev iz različnih ustvarjalnih področij, kot so arhitektura, vizualne umetnosti, ples, film in teorija, še piše v sporočilu za javnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-predstava-zavoda-muzeum-cas-neznosti