Na Jesenicah se začenjajo 34. Čufarjevi dnevi

Avtor: STA

S Partljičevo komedijo Čaj za dve v izvedi Kulturno umetniškega društva Zarja Trnovlje - Celje se drevi ob 19.30 v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah začenjajo tradicionalni, 34. Čufarjevi dnevi. Na festivalu ljubiteljskih gledališč se bo do petka zvrstilo šest predstav, dogajanje pa bo popestril spremljevalni program z literarnimi večeri.


Foto: Pixabay

Potem ko je lanska izvedba Čufarjevih dni potekala virtualno preko spleta, so se letos v organizacijskem odboru odločili, da bodo festival zaradi doživetja gledališča skušali izvesti v živo, ob upoštevanju epidemioloških omejitev.

Na festival je bilo prijavljenih približno pol manj predstav, saj je zaradi epidemije lani v slovenskih ljubiteljskih gledališčih nastalo precej manj uprizoritev. Selektor Jakob J. Kenda je tako izbiral med 13 predstavami in jih izbral šest, po njegovem mnenju najboljših, ki jih je uvrstil v tekmovalni program.

Kot je povedal, je bila letošnja bera, čeravno je bila majhna, izredno kakovostna. Žanrsko pa so predstave tudi tokrat usmerjene predvsem v komedijo, nekatere tudi že tematsko odražajo epidemijo in se denimo odvijajo v zdravniških čakalnicah ali domovih za starejše.

Prav v domu za ostarele se dogaja tudi današnja otvoritvena predstava, komedija Toneta Partljiča Čaj za dve. V ponedeljek bo sledila črna komedija Romana Sikore Izpoved mazohista v izvedbi gledališke skupine Žaba gleda&išče Prosvetnega društva Vrhovo. V torek pa bo Šentjakobsko gledališče Ljubljana predstavilo dramo Augusta Strindberga Pelikan.

Dan kasneje bo na sporedu komedija Johna Chapmana in Michaela Pertweeja Vohuni v izvedbi Prosvetnega društva Štandrež. Kulturno društvo Loški oder bo 18. novembra predstavilo komično dramo, ki jo je napisal Janusz Glowacki, Antigona v New Yorku. Festival pa bo 19. novembra sklenila komična drama domačega, jeseniškega gledališča Fetiš na puter, ki so jo ob režiji Vida Klemenca ustvarili Nika Brgant, Sašo Dudič in Gregor Robič.

Festival se bo sklenil s podelitvijo nagrade in plaket Toneta Čufarja. Zmagovalce bo izbrala žirija, ki jo sestavljajo igralec in režiser Iztok Valič, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran ter igralka Alida Bevk.

Festival bo ponudil tudi spremljevalni program, ki je letos zaokrožen v literarne večere Igralci ustvarjalci. Že pred uradnim odprtjem festivala pa bodo drevi položili vence k spomeniku Toneta Čufarja, po katerem festival nosi ime. Pesnik, pisatelj in dramatik se je rodil na Jesenicah prav na današnji dan leta 1905, umrl pa je med drugo svetovno vojno avgusta 1942 v Ljubljani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-jesenicah-se-zacenjajo-34-cufarjevi-dnevi