V Poljanah se spominjajo svojih literarnih in likovnih ustvarjalcev

Avtor: STA

Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane je ob praznovanju 170. obletnice Tavčarjevega rojstva pripravilo uprizoritev nove gledališke igre Andreja Šubica Medrug Polanci. S predstavo, ki jo bodo premierno izvedli ob 19. uri v Kulturnem domu Poljane, se priklanjajo tudi poljanskim likovnim ustvarjalcem.


Foto: Pixabay

Kot so izpostavili v kulturnem društvu, se je v Poljanah nad Škofjo Loko v 200 letih nabralo kar nekaj rojstev otrok, ki so kasneje postali slavni v domovini in svetu. Največ se jih je izkazalo na področju slikarstva in literarne umetnosti, lani in letos pa se številnih med njimi spominjajo po okroglih obletnicah rojstva.

Zato so pripravili niz umetniških dogodkov pod skupnim naslovom Medrug Polanci. Avgusta so pripravili retrospektivno razstavo reprodukcij poljanskih likovnih ustvarjalcev zadnjih 200 let. Posvetili so jo 200. obletnici rojstva Štefana Šubica, 180. obletnici rojstva Ivana Franketa, 170. obletnicam rojstva Janeza Šubica in Ivana Tavčarja ter prihajajoči stoletnici rojstva Iveta Šubica. Pripravili so tudi katalog 11 izbranih umetnikov.

Vrhunec praznovanja pa bo premiera gledališke predstave Medrug Polanci, ki jo je napisal in režiral Andrej Šubic. Predstava sicer ne sledi popolnoma zgodovinskim dogodkom, mnenju in biografiji oseb, ki jih igra predstavlja, temveč gre za osebni pogled avtorja.

Kot je v gledališkem listu pojasnil avtor, se znajdemo sredi pogovora med Jurijem Šubicem in Ivanom Tavčarjem, ko nastaja eden boljših slovenskih portretov tega časa. Sovaščana se dotikata poljanskih ustvarjalcev, razkropljenih po Evropi in svetu, hkrati pa odpirata teme medsebojnih odnosov, spoštovanja, tudi zavisti, predvsem pa vprašanja, ali je za umetnost, ustvarjanje kot višjo človeško funkcijo, nujno trpljenje.

"Jurij trpi lakoto, pomanjkanje, a ohranja zanos in navdušenje, Ivan si priskrbi materialne dobrine pa morda ustvarjanje sproži drugačno, ljubezensko, bivanjsko trpljenje. Odgovora na vprašanje ni, jasno pa je, da ljudje iz enega kraja nosijo s seboj v svet pripadnost in tisto prvobitno željo biti del širše družine tega kraja," je izpostavil avtor.

Nato se dogajanje na odru preseli v leto 1981, sto let po Tavčarjevem portretu v atelje Iveta Šubica, ki se je tudi sam, tako kot vsi poljanski ustvarjalci, na tak ali drugačen način dotikal Tavčarja. Teče pogovor med mladim medicincem, režiserjem Andrejem Šubicem in zrelim umetnikom Ivetom, ki se navezuje zlasti na vojno in ideološka prerekanja.

"Mine še 40 let, v letu 2021 generacije novih razmišljujočih in angažiranih umetnikov Poljan stopajo v velike čevlje prednikov in uporabljajo njihova ramena za trdno oporo," pravi avtor predstave. V tem dejanju tako teče pogovor med predstavnikoma poljanskih novih ustvarjalcev.

Če je prva tema trpljenje in lakota, druga nasprotje ideologij, se v času izobilja kaže čut umetnikov za ohranitev tega sveta in družbe. Postavlja se vprašanje, ali je mogoče z umetniško intervencijo, ustvarjenimi deli, spremeniti družbo na bolje, ozavestiti ljudi, pojasnjuje avtor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-poljanah-se-spominjajo-svojih-literarnih-in-likovnih-ustvarjalcev