Žigan Krajnčan v Cukrarni predstavlja dva nova projekta

Avtor: STA

V Cukrarni bo v sklopu predstavitev dela Zavoda Exodos Ljubljana drevi na sporedu premiera slovensko-latvijske predstave Inter-view Žigana Krajnčana, v kateri sodelujejo gibalci štirih generacij, vsak s svojimi zgodbami. V soboto pa bo na istem prizorišču sledil prikaz Krajnčanovega solo performansa Razstava sedanjosti: Zlitje s samim seboj.


Foto: Nebojša Tejić / STA

Režiser in koreograf Krajnčan je projekt Inter-view, ki bo nocoj dočakal slovensko premiero, zasnoval z mislijo na to, da skuša izpraševalec med intervjujem iz sogovornika izvleči čim čistejši notranji pogled. Soavtorji in izvajalci predstave so Olga Zitluhina, Gregor Luštek, Valery Olehno, Glory Shpis in Ian Hotko.

Kot piše v najavi, v predstavi plesalci štirih generacij (s pomočjo režiserja) izvajajo performativni intervju. Vsak od njih doživlja svoj delček "časa", a vsi živijo v sedanjosti tukaj, zdaj, v tem trenutku.

"Slikajo in ustvarjajo gibljivo (med)potovanje izkušenj, spominov, sanj in strahov. Zdi se, kot da se zaradi drobcev iz njihovega življenja prostor gosti, čas pa razpira v nazaj... In medtem ko razgrinjajo svojo preteklost, pride do obrata: Inter-view razvija novo osebnost, z več identitetami, in ko ta naposled zapazi gledalca, se mu zazre globoko v oči, srce, kosti in vpraša: Kdo si ti, prijatelj moj?"

Asistentka režije in dramaturgije je bila Nina Kuclar Stikovič, soavtorja besedila sta Krajnčan in Andreja Kopač, ki se podpisuje tudi pod dramaturgijo, luči pa je oblikoval Borut Bučinel. Predstava je bila 20. junija že premierno uprizorjena v Rigi.

V soboto pa bo v Cukrarni na sporedu še prikaz Krajnčanovega solo performansa Zlitje s samim seboj, ki bo po lanski premieri v Mestnem muzeju tokrat v novem prostoru dobil drugačne odtenke. Še vedno v navezavi z izhodiščno idejo: "Kako izraziti idejo niča preko petja, plesa, govora, performansa in s prepletom vsega skupaj?"

Umetnik je ob projektu Razstava sedanjosti: Zlitje s samim seboj zapisal: "Od kod pride ideja, ton, gib, beseda, misel? Beseda, ki najbolj opisuje izvor stvaritve/ustvarjanja, je Nič: Vse, kar poskušam, je izraziti lastno vizijo celostne umetnine skozi enega samega človeka - in ideji dati gib in glas."

"To, kdo sem in kar sem, me ne definira. To, kar sem, ni to, kar hočem postati. Rad bi šel tja, kjer še nikoli nisem bil. Sprašujem se, če me bo Nič kadarkoli našel. Nič ni, kar bi mogel vedeti ali narediti, ker Nič je edina stvar, o kateri me ni strah govoriti. Nič ne more iti narobe razen Nič," je še razmišljal Krajnčan.

Za luč, fotografijo, video in zvok v performasu je poskrbel Bučinel, oblikovanje zvoka podpisuje Niko Komac, kostume Uroš Belantič, urejanje in priredbo besedil Andreja Kopač, mentor za glasbo pa je bil Lojze Krajnčan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zigan-krajncan-v-cukrarni-predstavlja-dva-nova-projekta