V ljubljanski operi baletni triptih treh koreografov na glasbo treh skladateljev

Avtor: STA

V ljubljanski Operi bo premiera baletnega triptiha Strune koreografov Ena Pecija, Jacopa Godanija in Lea Mujića. Koreografe je k sodelovanju povabil umetniški vodja Renato Zanella z zamislijo, da prispevajo svoj plesni pogled na glasbene stvaritve za godala Albana Berga, Bele Bartoka in Petra Iljiča Čajkovskega.


Foto: Darja Štravs Tisu

Tako je albanski baletnik Eno Peci, plesalec v Dunajski državni operi, na podlagi Bergovega Koncerta za violino ustvaril koreografijo z naslovom Angel. Italijanski plesalec in koreograf Jacopo Godani, ki vodi plesni ansambel v Frankfurtu, se je z delom Metamorphers naslonil na Bartokov Godalni kvartet št. 4. Srbski koreograf Leo Mujić, ki ga občinstvo SNG Opere in baleta Ljubljana pozna po baletni interpretaciji kultnega romana Veliki Gatsby F. Scotta Fitzgeralda, pa je tokrat pripravil postavitev Osamljeni poet na Serenado za godala v C-duru Čajkovskega.

Koreografije temeljijo na svežih in inovativnih pristopih v sodobni baletni umetnosti. "Dela novega baletnega triptiha so odsev našega časa in budijo zaupanje v moč umetnosti, h kateri vsi stremimo in vanjo verjamemo," so ob predstavi zapisali v ljubljanski Operi.

Zanella je na novinarski konferenci povedal, da so koreografi s posvetilom omenjenim skladateljem izkazali ustvarjalni pogum s tem, da so glasbi vdahnili novo interpretacijo, vsak na svoj način. Po njegovem mnenju bo zanimivo videti, kako lahko telo "dekonstruira našo umetnost, naša klasična in neoklasična umetniška dela v novih oblikah".

Violinski koncert Albana Berga, ustvarjen kot rekviem za Manon Gropius, ki je leta 1935 umrla za posledicami otroške paralize, je oris tragične življenjske zgodbe in hkrati vir izjemnega navdiha, ki poustvarjalce, kot so zapisali v ljubljanski Operi, vabi h globokemu razmisleku.

Jasna koreografija predstave Metamorphers v popolnosti povzame bistvo Bartokovega dela za godala. Koreografija Jacopa Godanija preobrazi uganko partiture v vidno dejstvo in omogoča pretakanje sil med dvema umetniškima vesoljema, so zapisali v ljubljanski Operi.

Ob branju priredbe pretresljivih pisem Čajkovskega, ki v predstavi zadihajo na fiktivni ravni, se ustvari vzdušje melanholije in trenutki iz intimnega življenja skladatelja zaživijo kot navdih.

Na odru bo nastopil celoten ansambel ljubljanskega Baleta z nekaj gosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-operi-baletni-triptih-treh-koreografov-na-glasbo-treh-skladateljev