Začenja se jubilejni 15. Goli oder

Avtor: STA

V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana se s predstavo Posebna izdaja po konceptu in izvedbi Andreje Rauch Podrzavnik s širšo mednarodno zasedbo začenja 15. mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder. Po napovedi organizatorjev bo festival do nedelje gostil predstave performerjev iz devetih držav.


Na Golem odru bodo nastopili perfomerji iz Avstrije, Irske, Grčije, Poljske, Italije, Portugalske, Hrvaške, Kanade in Slovenije. Organizatorja festivala sta Kolektiv Narobov, Zavod Federacija, Ljubljana in Družina umetnosti Narobov, ob pomoči več soproducentov in soorganizatorjev.

Festival drevi uvaja gibalno-zvočno improvizacijska predstava Posebna izdaja v produkciji Zavoda Federacija in izvedbi mednarodne zasedbe, v kateri so Andreja Rauch Podrzavnik, Zlatko Kaučič, Eduardo Raon, Giorgia Belotti, Luke Thomas Dunne in Tomaž Lapajne Dekleva. Gre za serijo krajših improvizacij, gibalno-zvočnih in zvočno-gibalnih slik, ki jih izvajajo ustvarjalke in ustvarjalci uprizoritvenih umetnosti različnih medijev: plesa, glasbe in gledališča.

Večer v Stari mestni elektrarni bo zaokrožila predstava Midva med nama oziroma njena "improvizirana sestrična" Improviser's Cut. Zasedbo sestavljajo Luka Piletič in Sara Šoukal z glasbenikom Rokom Zalokarjem. Akterja skušata v projektu raziskati funkcionalnosti in disfunkcionalnosti življenja v dvoje ter kako se prepletajo različni vidiki odnosa med dvema osebama, med katerima naj bi bila glavna stična točka ljubezen.

V četrtek bo na sporedu predstava Glasovi več avtorjev v produkciji Improške in Društva IMPRO, ki se dotika teme notranjih glasov in različnih načinov, na katere se ti kažejo zunanjemu svetu, performerki Billy Kissa in Elvira Lingris pa bosta nato v predstavi Čevlji na izbiro "skočili v čevlje kontroverznih likov".

V petkovi predstavi v produkciji Društva za sodobno klovnsko umetnost Komadi iz bekstejđa bodo sodobni klovni na oder pripeljali zaodrje, medtem ko je za predstavo Napev ustvarjalke Kasio Chmara, Orlo Mc Govern in Niceol Blue navdihnilo "opazovanje, kako nas napevi, melodije, kratki zvočni spomini in domislice spremljajo skozi življenje".

V nedeljo se v Stari mestni elektrarni obeta tudi uprizoritvena konferenca o improvizaciji Improvokacije S2E4. Platformo so leta 2016 zasnovali Andreja Kopač, Žigan Krajnčan, Gorazd Pakozdi z namenom preučevati improvizacijo skupaj z domačo skupnostjo in kako ljudje v tej skupnosti razumejo ter uporabljajo improvizacijo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacenja-se-jubilejni-15-goli-oder