V PTL predstava Soba za samopomoč korejske avtorice Hye Kyoung Kim

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana bo drevi premiera plesne predstave Soba za samopomoč, ki jo podpisuje korejska avtorica Hye Kyoung Kim. "Med presežkom in obilico podob je ples oblika osvoboditve, hkrati pa tudi osvoboditev sama. Soba za samopomoč ohranja ta dostop in vprašanja in nadaljuje v prostranem prostoru svobode," piše v najavi.


Foto: Sanghoon Ok

V Koreji ta prostor prostrane svobode razumejo kot sobo: "In soba postane igrišče. V Koreji je primerov sob na pretek, dovolj, da se vam zvrti. Igralna soba, video soba, masažna soba, stripovska soba, pevska soba (karaoke) in tako naprej. Ta kultura sob se nahaja na sredini med javno in zasebno sfero."

Korejska družba ima po zapisu "raje to posebno izkušnjo posedovanja, močno in začasno, transformacije v prostor, kjer se lahko ljudje skrijejo zelo osebno in zasebno, in nato iz njega ustvarijo prostor osvoboditve, ne kot eden izmed članov družbe". Kaj je zares ta soba, ki je med javnim in zasebnim, je vprašanje, ki sklepa opis predstave, nastale v sklopu programa festivala Ukrep št. 3, na strani PTL.

Hye Kyoung Kim se pod predstavo podpisuje kot avtorica, koreografinja in izvajalka, pa tudi kot avtorica glasbe. Yoonkwan Kim se podpisuje pod kostumografijo, Eun-me Ahn pa pod oblikovanje svetlobe.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptl-predstava-soba-za-samopomoc-korejske-avtorice-hye-kyoung-kim